Expedice do světa koček. Dříve je upalovali na hranici, dnes jsou z nich mazlíčci i léčitelé

19. srpen 2023

Kočičí srdce bije téměř dvakrát rychleji než srdce člověka, kočky mají vyšší tělesnou teplotu, více specifických kostí. Jsou hbitější, pružnější a slyší lépe než pes i člověk.  Vidí dokonce šestkrát lépe než člověk. A navíc jejich předení uzdravuje. To vše jsou vlastnosti, kvůli kterým člověk kočky obdivoval, nenáviděl i zatracoval. První dochované záznamy o domestikovaných kočkách pocházejí z Egypta, kde chránily obilné sýpky před útoky myší.

V Egyptě se kočky postupně staly božstvy a staří Egypťané si holili obočí, když truchlili nad smrtí svých koček. Stejně uctívány byly původně kočky i v Řecku. Věřilo se, že mají magickou moc do té míry, že mohou dokonce přivést zemřelé zpět k životu.

Kočka byla prohlášena za démona

Velmi zajímavé postavení měly kočky v indiánské kultuře. Pro většinu indiánských kmenů byly kočky strážkyněmi  nezávislosti a energie. Kmen Oglalů věřil, že kočky na ně mohou sesílat kletby, Mohavové a Zuniové si naopak mysleli, že duch kočky má léčivé vlastnosti, které jim pomáhají při lovu.

V křesťanském vnímání byla kočka původně považována za symbol plodnosti. Protože však patřila k atributům bývalých pohanských božstev, byla nakonec prohlášena za démona a přiřazena k Satanovi a čarodějnicím. A byla spolu s nimi taky upalována.

Je kočičí předení léčivé?

Kočky mají v srpnu svůj světový den. Myšlenka slavit 8. srpen jako Mezinárodní den koček se zrodila v roce 2002 v Jižní Americe s cílem upozornit na rostoucí počet toulavých koček v zemích tohoto kontinentu. Jenže kočky jsou také celosvětově nejoblíbenějšími domácími mazlíčky - v  USA suverénně vedou před psy a tento trend se dostává i do Evropy a k nám.

Co mají společného kočky domácí s jejich divokými příbuznými -  lvy, tygry, levharty a také jedinou velkou kočkou, která žije v Evopě a našem území, rysem ostrovidem? Jaké pěstují sociální vazby a do jaké míry se snášejí mezi sebou? Jaký je původ bílých tygrů a do jaké míry se zakládají na pravdě informace o léčivé síle kočičího předení?

Expedici do světa domácích i divokých koček povedou ředitel Národního parku Šumava Pavel Hubený, ředitel ZOO Liberec David Nejedlo, kurátorka šelem ZOO Liberec Dorota Gremlicová a koordinátorka monitoringu  šelem v Pošumaví Josefa Volfová.

Spustit audio

Související