Expedice do světa veganů a vegetariánů

15. říjen 2022

Expedice míří do světa nejedlíků masa - vegetariánů a veganů. Obě tyto skupiny slaví na podzim své svátky. 1. říjen je Světový den vegetariánství, 1. listopad Světový den veganství. Je odmítání masa pro lidský organismus zdravé? Expedici povedou ekolog Petr Ice Kucka z institutu Veronica, pěstitel Jaroslav Lenhart ze Svobodného statku na soutoku v Českých Kopistech, výživová poradkyně Margit Slimáková a etnolog a ředitel Národního ústavu lidové kultury Martin Šimša.

Nacházejí se mezi námi jedinci - a je jich stále víc - kteří preferují stravu rostlinnou, protože pochopili její zásadní význam a maso ze svého jídelníčku zcela vyřadili. Někteří se masu vyhýbají z etických pohnutek, jiní třeba ze zdravotních, nebo nábožensko - kulturních důvodů. Ovšem přechod na rostlinnou stravu má svoje pravidla. Nejde rovnou ze dne na den změnit stravovací zvyklosti a myslet si, že to náš organismus zvládne bez problémů.

Veganství jako životní styl

Lidé, kteří odmítají maso, jsou vegetariáni, lidé, kteří odmítají vše, co je živočišného původu, jsou vegani. Obě skupiny mají k odmítání masa různé pohnutky. Zatímco o vegetariánství se mluví jako způsobu stravy, o veganství jako o životním stylu. Veganství se netýká jen stravy, ale všeho, při čem by člověk vykořisťoval zvířata a považoval je za zboží. Zvířata mají svá práva a etické veganství k nim má ochranářský přístup.

Kuchařka Vaření pro vegany s podtitulem Vegansky s chutí nabízí sto receptů na celý den

Vegani neuznávají žádné morální ani logické důvody pro schvalování zvířecího utrpení a zabíjení zvířat. Odmítají vše, co pochází nejen ze zvířat zabitých, ale i živých. Ortodoxní vegani vynechávají nejen maso, ale i další produkty, jež mají živočišný původ: vejce, máslo, mléko, mléčné výrobky, ale i včelí med nebo mateří kašičku.

Rostlinnou stravu u nás jí 400 tisíc lidí

Veganství původně nikdo nevěštil dlouhou budoucnost. Tvrdilo se, že jde jen o krátkodobý trend a výstřelek úzké skupiny lidí. Podle dostupných dat si ale získává stále větší popularitu. A totéž platí pro vegetariánství.

Podle průzkumu Centra pro výzkum výživy, metabolismu a diabetu 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy byl v roce 2019 celkový počet vyznavačů rostlinné stravy u nás 100 až 300 tisíc. A tento trend zvláště mezi mladými stále roste. Podle posledního průzkumu agentury Ipsos už je u nás na čistě rostlinné stravě 400 tisíc lidí.

Spustit audio

Související