Expedice po stopách secese a Alfonse Muchy

25. červenec 2020

Secese zrodila jednoho z našich nejproslulejších výtvarníků. Od jeho narození uplynulo 24. července 160 let a Expedice se vydala po stopách jeho života a umění.

Secese vznikla koncem 19. století jako forma protestu proti těžkopádným historizujícím tradicím klasického umění. Na území Rakouska-Uherska se novému směru začalo říkat secese z latinského slova secessio, což znamená odtržení či oddělení.

Evropa ji přivítala s nadšením a secese se stala životním stylem celého starého kontinentu přelomu 20. století. Zasáhla do malířství, hudby, poezie, architektury, šperkařství, nábytkářství i módy.

Le style „Mucha“

Rodák z moravských Ivančic Alfons Mucha se stal jedním z nejtypičtějších představitelů secese. Jeho kariéra trvala 60 let a za tu dobu stačil vytvořit unikátní uměleckou sbírku se širokým záběrem - od reklamních plakátů počínaje, přes dekorace, plastiky a stal se jedním z hlavních světových tvůrců secesního stylu.

Muchova hvězda v Paříži

Největší slávy dosáhl Mucha v Paříži na přelomu 19. a 20. století, kde se nejdřív živil jako ilustrátor. Roku 1890 si založil vlastní ateliér a o rok později se seznámil se slavným Paulem Gauginem, který s Muchou jeden čas dokonce atelier sdílel.

Muchova hvězda naplno zazářila roku 1894, kdy vyhotovil plakát pro nejslavnější herečku té doby Sarah Bernhardt. A od té chvíle se stal jedním z nejžádanějších umělců, jehož styl se všichni snažili napodobit.

 Mucha vlastenec

Navzdory celosvětové proslulosti Alfons Mucha na své rodné kořeny nikdy nezapomněl, a když se v roce 1910 vrátil domů, zasvětil zbytek svého života tvorbě epické série 20 obrazů, zobrazujících historii Slovanů - Slovanské epopeje, o jejímž vytvoření celý život snil.

Poté, co roku 1918 vzniklo samostatné Československo, zapojil se do budování nové vlasti. Z jeho ruky vyšly návrhy na nové známky, podoba nových policejních uniforem i bankovek mladého státu. Více o tomto v tuzemsku dodneška nedoceněném geniálním umělci v Expedici osvětě secese.

autoři: Josef Kluge , Markéta Ševčíková
Spustit audio

Související