Expedice za českými a moravskými vynálezy

16. září 2023

Ryze českých a moravských vynálezů, které dobyly svět, kupodivu není málo, ačkoli je Česko v porovnání s ostatními státy světa poměrně malá země. Přesto dokázali naši vědci, inženýři, badatelé a designéři objevit principy a vynálezy, které přinesly užitek nebo radost celé planetě. Většina z nás si vzpomene na kostku cukru, Divišův bleskosvod, ruchadlo bratranců Veverkových, Resselův lodní šroub, Kaplanovu turbínu, kontaktní čočky Otty Wichterleho nebo vakcíny prof. Holého. 

Ale takových unikátů dalo Česko světu mnohem víc a ve všech možných oborech: českou bižuterii, foukané vánoční ozdoby ze skla, prskavky, remosku, podsadové stany nebo stavebnici Merkur.

Expedice: České vynálezy

Za některými českými unikáty, které naši zemi navždy proslavily v zahraničí, se vydáme v Expedici. Povedou ji ředitelka Muzea skla a bižuterie v  Jablonci nad Nisou Milada Valečková, ředitel Muzea stavebnice Merkur v Polici nad Metují Pavel Frydrych a Barbora a Marek Kulhaví, výrobci vánočních skleněných ozdob z Poniklé v Podkrkonoší, ktere se dostaly na seznam UNESCO.

Expedice: České vynálezy
Spustit audio

Související