Facebook poztrácel některé příspěvky o útoku na Kapitol, údajně za to může technický problém, všímá si Politico

1. září 2021

Tisíce příspěvků v souvislosti s lednovými nepokoji u amerického Kongresu zmizelo z facebookového nástroje pro transparentnost, informuje server Politico. Stejnojmenná společnost, která stojí za sociální sítí, uvedla, že se jedná o technickou chybu. Po její opravě ale stále chybí desítky tisíc částí z obsahu.

Podle akademiků z New York University a francouzské Université Grenoble-Alpes příspěvky zmizely z nástroje CrowdTangle, který vlastní přímo Facebook. Aplikace umožňuje vědcům sledovat, co lidé na platformě píší. 

Ztracené texty – od neškodných osobních informací, ale i potenciálních podněcování k násilí či hlavní zpravodajské články – byly v systému nedostupné od května 2021. Společnost to pro Politico komentovala jako omezení z kapacitních důvodů, které ale bylo chybné. 

Čtěte také

Facebook neřešil mezeru ve svých datech veřejně, dokud nebyl zpravodajským serverem kontaktován. A to navzdory pokračujícímu tlaku ze strany politiků na úlohu společnosti při šíření zpráv, příspěvků a videí o násilném incidentu, při kterém u Kapitolu zemřelo pět lidí. 

Minulý týden dokonce američtí zákonodárci společnosti nařídili, aby jim předala značnou část interních dokumentů a údajů spojených s nepokoji, včetně podrobností o tom, jak se rozšířily dezinformace o amerických prezidentských volbách.

„Pokud by Facebook o problému věděl a nikomu to neřekl, myslím, že by to vědce mělo znepokojovat,“ komentovala situaci Laura Edelsonová. Právě její tým chybějící data zaznamenal. „Myslím, že v tomto okamžiku Facebook ztratil důvěryhodnost a opravdu nevím, jak ji získá zpět,“ řekla Politicu.

Povinné covidové pasy v Itálii

Italové zavádějí od 1. září povinné zelené pasy, což je informace o bezinfekčnosti. Přehled míst, kde je digitální certifikát potřeba, má na svých stranách Corriere Della Sera a týká se dopravy, škol a univerzit. Vyhláška doplňuje stávající omezení pro uzavřené prostory, bazény, tělocvičny nebo stadiony. Lidé pasem prokazují negativní výsledek testu na covid-19, úplné očkování, nebo dobu zotavování po prodělaném covidu a tedy i dostatek protilátek v těle.

Čtěte také

Bez potvrzení tak Italové nenastoupí do vysokorychlostních vlaků, lodí a trajektů pro meziregionální dopravu či do letadel. Takzvaná zelená certifikace však bude nezbytná i pro autobusy, které spojují víc než dva regiony a vytvářejí delší turistické trasy.

K nástupu do prostředků používaných pro místní a regionální veřejnou dopravu se lidé prokazovat nemusejí. S novinkou nesouhlasí někteří dopravci, kteří uvažují o blokádách až 50 stanic.

Odbory ale takové počínání kritizují. „Říkáme ne hrozbám zablokování vlaků dne 1. září na hlavních italských stanicích,” stojí v prohlášení s doplněním, že železnice je základní veřejnou službou, která zaručuje ústavní právo na mobilitu občanů. Ministerstvo vnitra uvedlo, že proti očekávaným blokádám nádraží tvrdě zasáhne.

Od nového školního roku musí doložit bezinfekčnost také všichni zaměstnanci škol. V opačném případě nebudou mít přístup do školních zařízení a budou považováni za „neoprávněné osoby“.

Po pěti dnech bezdůvodné absence pak bude pracovní poměr přerušen a zaměstnanec nedostane mzdu. Sami studenti pas mít nemusejí. Vyžadována ale bude ochrana úst a nosu a tělesná teplota, která nepřesáhne 37,5, informuje list.

Celý přehled zahraničního tisku najdete v audiu.

autoři: Tomáš Fiala , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.