Fado i uhrančivá polyfonie. Aleš Opekar zve na hudební festivaly tohoto léta

22. červenec 2021

Aleš Opekar představuje dramaturgii Folkových prázdnin v Náměšti nad Oslavou, pražského Respect Festivalu i Krásných ztrát Všetice.

V červenci, konkrétně 24.–31., proběhne v Náměšti nad Oslavou další ročník Folkových prázdnin. Minulý rok byl redukován jen na odborné kolokvium a několik omezeně přístupných online koncertů. Letošní program se hlásí v plné síle a jako vždy s řadou nových konfrontací. Uslyšíte například portugalsko-španělskou zpěvačku stylu fado Linu Raul Refree, Hrubou muziku nebo ženskou skupinu Bnat Timbouktou z Maroka či švédské duo z Upsaly Väsen hrající na nyckelharpu.

Festival Krásný ztráty Všetice proběhne 13.–14. srpna a točí se kolem zpěváka Michala Prokopa, který aktuálně oslaví 75. narozeniny. Na festivalu vystoupí Jan Burian, Pražský výběr, Laura a její tygři, −123min a další včetně oslavence, který letos vydal nové řadové album Mohlo by to bejt nebe…

Respect Festival tradičně představuje unikátní muziku z Afriky, Indie, Jižní Ameriky, Asie i z méně obvyklých míst Evropy. Letos pro něj zvolili organizátoři termín 28.–29. srpna. Na festivalu bude uveden odložený koncert Susheely Raman  renomované britské zpěvačky indického původu, která tu představí projekt inspirovaný poezií Williama Blakea. Zazní i uhrančivý polyfonní pěvecký sbor Actores Alidos a Lo Còr de la Plana. Domácí scénu zastoupí například František Skála – a to jak s dechovkou Provodovjané, tak i s uskupením Třaskavá směs.

Mimo festivaly zveme v ArtCafé také na chystaný koncert vydavatelství Polí5, který proběhne 23. července v Divadle Archa. Vydavatelství Polí5 se už patnáct let zaměřuje na alternativní a undergroundovou hudbu a tvoří tak nepostradatelnou alternativu k hlavnímu proudu, který nás často obklopuje i proti naší vůli.

Pořad připravil: Aleš Opekar

 

autor: Aleš Opekar
Spustit audio

Související