Farmáři musí na jahodových polích bojovat s neukázněnými sběrači i nepřízní počasí

Skvělá chuť, levnější cena i tradice. Právě proto jezdí i na jihu Čech sbírat jahody pro vlastní spotřebu tisíce lidí ročně. Ze samosběru tohoto ovoce se stala masová záležitost.

Pro farmáře to znamená, že musí na sběr více a více dohlížet. Jinak jim hrozí, že přijdou o zisk i o jahody. Hodně lidí totiž nedodržuje při samosběru daná pravidla a ničí úrodu. Najdou se mezi nimi dokonce i zloději, kteří odcházejí bez zaplacení.

„Letos byl suchý rok, jahody jsou hodně ulehlé, lidé keříčky dost nerozhrnou, a tak se nedostanou ke všem plodům. Pak postupují moc rychle v řádku dále, z čehož vznikají spory, protože se moc brzy potkají s někým, kdo postupuje proti,“ vysvětluje jeden z koordinátorů sběru jahod v Chlumci u Olešníku na Českobudějovicku Jiří Zezula.

Produkce mléka je pro farmáře už několik let ztrátovým podnikem

Krávy v kravíně

Výkupní ceny mléka už několik let kolísají. Farmáři stále hledají cesty, jak chov dojného skotu zachovat. Někdy se jim to daří jen na úkor jiných komodit.

Sběr jahod tedy vyžaduje nejen organizační schopnosti, ale bohužel tak často řešení konfliktů. „Je to šílené zajistit, aby se nám tu lidé neprali, netrhali jahody, které nemají, anebo je netrhali někomu jinému,“ vyjmenovává nešvary sběračů jahod Zezula.

Pěstitele ale krom neukázněných sběračů zlobí také zloději. „Někdy by se nám tu policie dost hodila. Někteří si natrhají do nádob, k váze ale nepřinesou zaplatit všechny jahody. Ty nezvážené a nezaplacené si přendavají přes plot,“ stěžuje si pěstitel jahod v Chlumci u Olešníku Jan Černoch.

Počasí jahodám nepřeje

Nejen lidský faktor ztěžuje pěstitelům jahod práci. Nepřízeň počasí ovlivnila letošní úrodu, a farmáři tak sklidí až o polovinu jahod méně než loni. Pokud nezaprší, skončí sklizeň dřív, protože jahody nedozrají.

„Je velké sucho, nejdřív byla zima, pak zase strašný úpal. Jahody jsou menší a nenalejvají se,“ vyjmenoval pěstitel Jan Černoch letošní extrémní podmínky, které jahodám neprospěly.

Za kilogram vlastnoručně natrhaných jahod zaplatíte na jihočeských polích od padesáti do pětašedesáti korun za kilogram.

Spustit audio

Související