Tiskárny na chodbě a dvanáct učitelů v jedné sborovně. Problémy gymnázia v Dačicích vyřeší přístavba

30. duben 2024 11:30

Studenti a pedagogové gymnázia v Dačicích se těší na nové prostory, které přinese přístavba k současné budově. Ve škole momentálně není místa nazbyt, k výuce se využívají naplno všechny učebny a někdy i chodba.

„Bohužel v dnešních podmínkách máme 3D tiskárny v takových boxech na chodbě. Když po chodbách chodí ostatní studenti, člověk na to nemá úplně klid, není na to prostor, máme věci roztahané všude možně,“ popisuje student kvinty Matěj Kopeček neutěšené prostorové možnosti na gymnáziu v Dačicích.

Situaci má zlepšit přístavba. Na staveništi vedle budovy už pracují dělníci. „Právě provádějí výkopové práce a betonování základů,“ ukazuje ředitel školy Milan Točík.

Vznikne tak prostor například právě pro učebnu 3D tisku. „Přístavba vyřeší umístění, budou se moci zakoupit nové větší tiskárny, dá nám to nové možnosti tisknout lepší modely a mít na to vlastní místnost. K tomu budou přidružené i další technické vychytávky,“ těší se Matěj Kopeček.

Čtěte také

V přístavbě bude místo pro celkem pět odborných učeben. „Budou tam učebny fyziky, chemie, biologie, 3D tisku a robotiky a cizích jazyků,“ vyjmenovává ředitel.

Zlepší se ale i pracovní podmínky pedagogů školy. „Součástí bude zázemí pro pedagogické pracovníky, protože v současnosti je v jedné velké sborovně dvanáct učitelů a v menší sborovně sedm učitelů. Teď vzniknou tři odborné kabinety, bude tam také poradenské pracoviště, kabinet psychologa, výchovného poradce a kariérového poradce,“ potvrzuje Milan Točík.

Stavba je podle něj důležitá také s ohledem na přístup do budovy a požární bezpečnost. „Vyřeší bezbariérovost celé budovy a velice důležité z požárního pohledu je druhé schodiště. Získáme druhou únikovou cestu z budovy,“ dodává.

Přístavba gymnázia v Dačicích by měla být hotová v srpnu 2025. Práce jsou naplánované tak, aby neomezily výuku. Celkové náklady dosáhnou 37 milionů korun.

Spustit audio

Související