Přivolat si pomoc nebo koupit vstupenky. Studenti v Dačicích učí seniory, jak využívat chytré telefony

1. únor 2024 08:17

Moderní technologie nemusí představovat propast mezi starší a mladší generací. To dokazuje kurz Chytře na chytré telefony, který pro seniory v Dačicích uspořádali studenti místního gymnázia. Na setkáních v knihovně učí, jak bezpečně využívat výhody chytrých telefonů.

Pohyb v aplikaci s mapami si na kurzu v dačické knihovně zkusila Marie Havlíková. „Chtěla jsme se naučit hlavně čistit telefon, protože jsem se bála, že když tam na něco máčknu, že se mi smaže všechno, a pak nákup vstupenek na kulturní představení a třeba i orientaci v mapě, to se občas také hodí,“ popsala.

Kristýna Hájková z třetího ročníku gymnázia představila seniorům aplikaci Záchranka. „Myslím, že to všichni zvládli dobře a všichni dokázali, co jsme chtěli – správně nastavili aplikaci a vědí, jak přivolat pomoc,“ komentovala.

Studenti se seniorům věnovali individuálně. Byl tedy prostor na to vše si společně projít, vyzkoušet a hned na místě nastavit.

Neučí ale jen senioři. Podle zástupkyně ředitele gymnázia v Dačicích Petry Mašátové je program rozvojový i pro samotné studenty. „Zlepší prezentační dovednosti, naučí se pracovat s takovou tou zdravou mírou stresu. Největší přidanou hodnotou ale je, že prohloubí vztah ke starší generaci. Vlastně jsme ani nečekali, že ta přidaná hodnota bude tak velká, ale v okamžiku, kdy studenti k seniorům sednou, je tady úžasně pozitivní energie a z každého setkání odcházíme nadšení,“ řekla.

Čtěte také

To potvrdila i Marie Havlíková. „Jsem moc spokojená. Líbí se mi tady ten vztah k nám dříve narozeným,“ pochválila studenty.

Knihovna Matěje Mikšíčka pořádá podobný kurz podruhé. Letos začal už v lednu. „Udělali jsme ho dříve, protože senioři většinou ty chytré telefony dostávají od Ježíka. A letos jim Ježíšek mohl přinést jak telefon, tak poukázku na náš kurz. Opravdu jsme viděli, že to má smysl, těch poukazů bylo docela dost,“ vysvětlila ředitelka knihovny Veronika Kvapilová.

Náplň kurzu je přizpůsobena na míru účastníkům. Ti na začátku řeknou, co by se rádi naučili, a jednotlivým tématům se pak se studenty postupně věnují. Letošního ročníku se zúčastnilo dvanáct seniorů.

Spustit audio

Související