Festival Pražské jaro odtajnil program svého 78. ročníku. V roce 2023 přivítá Johna Adamse, Magdalenu Koženou nebo Daniela Hardinga

9. listopad 2022

Již 78. Mezinárodní hudební festival Pražské jaro zahájí 12. května 2023 Smetanova Má vlast v podání Orchestru Velšské národní opery z Cardiffu a jeho šéfdirigenta Tomáše Hanuse. „Je to pro nás splněným snem. Tomášovy úspěchy v zahraničí prohlubují naši zvědavost, kam směřuje jeho hudební uvažování a jak se vyvíjí jeho dirigentský rukopis. Česko-velšská Má vlast bude jistě slavnostní, ale také svěží a nespoutaná hudebními konvencemi,“ říká ředitel festivalu Pavel Trojan.

Mezzosopranistka Magdalena Kožená za doprovodu klavíristky Mitsuko Uchidy

Rezidenčním umělcem Pražského jara bude violista Antoine Tamestit, kterého diváci uslyší na čtyřech koncertech. V čele Symfonického orchestru Bavorského rozhlasu se představí Daniel Harding, Essenští filharmonikové přijedou se svým šéfdirigentem Tomášem Netopilem. České orchestry budou dirigovat John Adams, Klaus Mäkelä nebo Oksana Lyniv. Rezidenčním skladatelem víkendu soudobé hudby Prague Offspring bude Georg Friedrich Haas, jemuž zahraje skladby ansámbl Klangforum Wien.

Čtěte také

Starou hudbu bude reprezentovat Les Talens Lyriques se svým zakladatelem Christophem Roussetem nebo kontratenorista Andreas Scholl, který vystoupí se souborem Czech Ensemble Baroque.

Na Pražské jaro zavítá po jedenácti letech mezzosopranistka Magdalena Kožená, která za doprovodu klavíristky Mitsuko Uchidy přednese francouzský písňový repertoár. Mezi osobnosti festivalu budou patřit také klavírista Igor Levit a cembalista Jean Rondeau.

Pražské jaro 2023 také naváže na tradici závěrečných koncertů s programem Beethovenovy Deváté, která zazní pod taktovkou Christopha Eschenbacha. Mezinárodní hudební soutěž Pražského jara se tentokrát uskuteční v oborech viola a trombon. 

autor: Daniel Jäger
Spustit audio

Související