Festivalový průvodce: Real Beat Meets Reggae Ethnic session 2009

4. březen 2014

Mezi 26. a 28. červnem se o slovo hlásí další český reggae festival. Vznikl spojením Real Beatu a dlouhou tradicí opředeným festivalem Reggae Ethnic Session. A co se bude v Žizníkově u České Lípy odehrávat?

NECHCETE ČÍST? POSLECHNĚTE SI CELOU POZVÁNKU!

Dva festivaly, dva fenomény na české reggae, dancehallové a dubové scéně. Real Beat a Reggae Ethnic Session aktuálně spojují své síly! Reggae Ethnic Session, jež má svou bohatou tradici a v letošním roce slaví již své kulaté desáté výročí, a Real Beat, který na druhou stranu příjemně překvapuje progresivním výběrem interpretů. Nabitá přehlídka toho nejlepšího, co máte možnost u nás vidět a slyšet v daném žánru proběhne již tento víkend od 26. do 28. června v Žizníkově u České Lípy. A to znovu na kultovním místě, kde se milovníci reggae a žánrů příbuzných setkávají již téměř celé desetiletí...

Důvody, proč se dvě zásadní produkce setkávají na stejném místě a ve stejném čase vysvětluje jeden z organizátorů a také selektor a zpěvák Lukáš Kolíbal: "Těch důvodů bylo několik. Lidi, kteří dělají na Real Beatu, spolupracovali i v rámci dramaturgie Reggae Ethnic Session. Další byl, že tady je přece jenom těch lidí, kteří podporují a chodí na reggae akce, v řádech tisíců. To znamená, že uživit dva konkurenční festivaly v takhle malé zemi je dost náročné. A tak jsme se rozhodli, že zkusíme spojit klady obou dvou festivalů. Udělat z toho jednu velkou a pořádnou věc."

Real Beat Meets Reggae Ethnic session bude hostit přes 20 kapel a z toho nejvíc domácích. Mezi nimi např. Švihadlo, Hypnotix, Afrodisiak, Mr. Cocoman and Solid Vibez nebo Navigators. Z těch evropských dorazí rakouští Dubblestandart.
Ale teď k headlinerům. V pátek v půl dvanácté vystoupí půvabná zpěvačka z Berlína jménem Marlene Johnson, která tu představí nové album My Typ O´ Smoove. V neděli těsně po půlnoci na scénu v Žizníkově nastoupí jamajský veterán Derrick Morgan, ale především Českou republiku poprvé navštíví hvězda první velikosti Buju Banton.

00947044.jpeg

O tomto reggae velikánovi mluví Lukáš Kolíbal: "Buju Banton je letos v Evropě na turné s novým albem Rasta Got Soul. Buju Banton, jeden z nejvýraznějších jamajskejch hlasů , který je na špičce už více jak patnáct let. Má za sebou několik alb, které se dají považovat za zásadní pro new roots a dancehall. Desítky hitů, spolupráce s lidmi jako jsou Wyclef Jean a John Legend. Totálně charakteristický hlas. Pusťte pecku a všichni znají..."

00947037.jpeg

V pozvánce ale také nemohu opomenout druhou scénu. Na festivalovou dancehall stage míří desítky soundsystémů z Čech, ale také špička těch evropských jako např. Rizzla Sound z Německa,který bude hostit MC Jugglu, francouzi Guiding Star nebo jejich krajané Daddy 'n' Hypa.

Ještě něco o organizaci. Areál festivalu se otvírá v pátek ve 14 hodin a stanovat zde můžete zdarma v celém jeho průběhu. Stejně tak můžete s klidem vzít všechny psy, co máte doma. Na místě bude také fungovat výkup prázdných kelímků. Line up a další důležité informace hledejte na oficiálním webu www.realbeat.net. Teď už stačí popřát organizátorům, aby vše proběhlo hladce a maximálně vyšlo počasí.

autor: Jakub Johánek
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.