Finišuje výkup pozemků pro další úsek Pražského okruhu. Výstavba by měla začít příští rok

26. červenec 2023 09:07

Do poloviny příštího roku chce stát vykoupit všechny pozemky pro stavbu východní části Pražského okruhu. Téměř 13 kilometrů dlouhý úsek propojí dálnice D1 a D11. Stát za něj zaplatí 9,5 miliardy korun. Vykoupit zbývá ještě 15 procent pozemků.

„To jsou případy, kdy se například nedaří kontaktovat ty majitele pozemků. Někteří mohou být po smrti a není vypořádáno dědictví, někteří jsou dlouhodobě v zahraničí a třeba ani nevědí, že ty pozemky mají,“ vysvětluje mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Čtěte také

Nejzazším řešením pak může být vyvlastnění pozemků. „Není to nic jiného než prodej pozemku bez zajištěného souhlasu toho majitele.“

Vydání stavebního povolení očekává stát ještě v tomto roce, výstavba by pak měla začít koncem příštího roku. Na trase budou dva tunely a pět mostů.

„Potom tady samozřejmě plánujeme protihlukové zdi, aby nic neobtěžovalo místní lidi. Bude jich tu šestnáct o celkové délce 7800 metrů,“ dodává Rýdl.

Ekologické kompenzace

Zásah stavby do krajiny bude Ředitelství silnic a dálnic kompenzovat v šestnácti lokalitách, třeba nad rybníkem v Počernicích vzniká biotop pro vodní ptactvo.

„Budujeme zejména nové tůně, obnovujeme nebo budujeme nové mokřady, stavíme suché zídky pro plazy jako pobytová a hibernační stanoviště, vyvěšujeme budky pro zpěvné ptactvo i pro dravce,“ popisuje Jiří Francek ze společnosti NaturaServis. „Mým odhadem máme už více než tři čtvrtiny hotové,“ doplňuje.

Kdy by měly být dokončeny první úseky jihovýchodní části Pražského okruhu? Poslechněte si celou reportáž.

autoři: Tomáš Maleček ,
Spustit audio

Související