Firma AVE CZ dál tlačí na zprovoznění spalovny v Rybitví. Přepracovala dokumentaci

18. leden 2022 09:22
Spalovna firmy AVE CZ v Rybítví

Kauza spalovny nebezpečného odpadu v Rybitví na Pardubicku se táhne už 16 let a pořád není u konce. Ministerstvo životního prostředí s obnovením provozu během let opakovaně nesouhlasilo. Poslední takové stanovisko vydalo loni. Majitel spalovny, firma AVE CZ, snahu ale nevzdává. Přepracoval dokumentaci a požádal resort o posouzení vlivu na životní prostředí znovu.

Spalovna průmyslového odpadu původně sloužila pardubické Synthesii, ta ji ale v roce 2004 uzavřela, protože provoz nesplňoval emisní limity. Firma AVE CZ areál koupila v roce 2006. Nesouhlasné stanovisko s obnovením provozu opakovaně vydal Pardubický magistrát, krajský úřad i ministerstvo životního prostředí. To teď ekologický posudek zpracovává znovu.

Vylepšená dokumentace

„V nově přepracované dokumentaci bylo přihlédnuto ke všem připomínkám, které byly zaslány k poslední verzi dokumentace z roku 2020. Veškeré povolovací procesy a realizace modernizace si vyžádají více jak 3 roky,“ přibližuje mluvčí firmy AVE CZ Pavla Ivácková.

Podle Pavly Iváckové by znovuzprovoznění 18 let odstavené spalovny společnost AVE CZ stálo stovky milionů korun. Firma počítá s tím, že by se v areálu likvidovalo 20 tisíc tun odparu ročně. To by znamenalo nepřetržitý provoz 365 dní v roce. Proti záměru dlouhodobě protestuje i pardubický magistrát.

Spalovna a čistička odpadních vod v Rybitví (v popředí odkaliště Lhotka, v pozadí řeka Labe, zdymadlo a obec Srnojedy)

Nebezpečný odpad nejen z regionu

„Musíme si v první řadě uvědomit, že se jedná o spalovnu průmyslového odpadu, což je v podstatě nebezpečný odpad, nikoli komunální. Tak jak ji mají koncipovanou, počítají s tím, že se tam nebudou spalovat odpady pouze z regionu, ale budou se dovážet odjinud. Jinak by jim ta kapacita nikdy nevyšla,“ popisuje náměstek primátora pro životní prostředí Jan Nadrchal (ANO).

V roce 2017 mělo město možnost spalovnu odkoupit. Zastupitelé záměr schválili, ale později pro odkup neodhlasovali potřebné peníze (35 milionů Kč). Podle primátora Martina Charváta (ANO) to byla chyba, protože město mohlo osud spalovny ovlivnit: „Tak jak jsme říkali zhruba před 4 lety, že to riziko, že společnost AVE CZ najde cestu, jak tu spalovnu zprovoznit, je tady. Je to reálné riziko. I odpůrci z řad odborníků přiznávají, že dneska ta dokumentace už je velmi kvalitní.“

Pokud totiž společnost AVE CZ splní potřebné legislativní náležitosti a dostane od ministerstva kladný posudek, bude pozice města daleko složitější. „V dalších stupních stavebního řízení můžeme podávat námitky a připomínky. A samozřejmě další věc, která je na pořadu dne, je vyvolat znovu jednání o odkupu spalovny,“ dodává náměstek Jan Nadrchal.

Kromě pardubického magistrátu je proti také Pardubický kraj, ale také obec Rybitví a další samosprávy v širokém okolí. V roce 2009 vznikla proti spalovně také petice, kterou podepsalo přes 50 tisíc lidí.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související