Fool's Garden: Lemon Tree

Skupina Fool´s Garden pochází z německého města Pforzheim poblíž Stuttgartu. Své nejúspěšnější období zažila v první polovině 90. let. Vše vyvrcholilo vydáním singlu s názvem Lemon Tree. Stal se hitem na celém světě.

Skupinu založili zpěvák Peter Freudenthal a kytarista Volker Hinkel, Jejich hudba je charakterizována chytlavými melodiemi, harmonickými vokály a optimistickými texty. Fool's Garden vydali řadu alb, i přes obrovský úspěch hitu Lemon Tree se s dalšími hity skupina na mezinárodní scéně neprosadila. Stále však má věrnou fanouškovskou základnu a občas vystupuje na koncertech a festivalech.

Její styl je kombinací popu, rocku a folkové hudby, která je svěží a chytlavá. Největším hitem této německé poprockové skupiny je už zmíněná píseň Lemon Tree. Byla vydána v roce 1995. Rychle si získala popularitu a stala se mezinárodním hitem. Text písně vypráví o osamělosti a frustraci protagonisty, který se cítí opuštěný jako Lemon Tree, tedy jako citrónovník. I Přesto, že má radostnou melodii, text písně je melancholický a zároveň chytlavý. Skladba se umístila v žebříčcích hitparád po celém světě, včetně Evropy, Austrálie a Asie. Stala se ikonickou a dodnes je často přehrávána v rádiích a na různých hudebních platformách. Její úspěch přinesl německé skupině Fool's Garden světovou proslulost. Píseň s názvem Lemon Tree se stala symbolem 90. let.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.