FOTO: Silo Automatických mlýnů ukázalo nohy. Vzniká v něm unikátní galerie i terasa

29. duben 2021

Přestavba historického sila v pardubických Automatických mlýnech je v plném proudu. V této části národní kulturní památky budují manželé Smetanovi infocentrum, výstavní prostor, multifunkční sál, ale i vyhlídkovou terasu na střeše.

V současné době jsou odhalené základy a je jasně vidět, že celá historická budova stojí na vysokých pilířích. Začalo se revizí základů a celé silo se podsklepuje. Ve sklepě má být zázemí pro návštěvníky areálu včetně sociálního zařízení.

Stavbaři odhalili suterén bývalého sila v Automatických mlýnech

V objektu vzniká kancelář a infocentrum a zároveň v přízemí objektu se bude vstupovat do výtahu, který návštěvníky vyveze do vyšších pater sila, kde budou výstavní prostory, multifunkční sál a nakonec i ta slíbená vyhlídková terasa.

Budova sila by měla být hotová na konci tohoto roku. Pak nastane rekonstrukce prostranství a bourání všech nevhodných objektů v areálu, Na konci roku 2022 je v plánu odstranění administrativního objektu, kde je nyní pekárna a cukrárna.

V 6. a 7. patře sila bude multifunkční sál

Na uvolněném prostranství by měl vzniknout park, jakási vstupní část do areálu, kde historicky vždycky nějaký park byl. Cílem je vrátit mlýny do původního stavu, jak to kdysi zamýšlel Gočár, aby ta brána byla co nejlépe vidět. Všechno by mělo být hotové na konci roku 2022.

autoři: Naďa Kubínková , pta

Související