Francouzská ouvertura

29. únor 2024

Nová nahrávka cembalisty Jiřího Havrlanta. Hodnocení připravil Milan Bátor.

(…) Cembalo zní na Havrlantově nahrávce opravdu překrásně a velmi vkusně. Jednotlivé části Francouzské ouvertury mají elegantní taneční kouzlo a jsou hrány s velkou grácií a drajvem. Její starosvětské kouzlo je vyváženo následující Toccatou, která reprezentuje Bacha jako odvážného experimentátora. I zde Havrlant zachytil energii vtělenou skladatelem do notového zápisu. Hudba, kterou slyšíme je nervní a vzrušená. Havrlant přesně vycítil, co konkrétní věta potřebuje. Skvěle vystihl improvizační charakter prostřední volné věty, závěrečnou fugu pak vykreslil v obdivuhodné agogické vlně, která je mnohotvárná na detaily. Nahrávka cembalisty Jiřího Havrlanta s kompozicemi Johanna Sebastiana Bacha je reprezentativní a po zvukové i interpretační stránce splňuje veškerá kritéria pro její uvedení na mezinárodní hudební fórum. (…)

autoři: Robert Rytina , Daniel Jäger
Spustit audio

Související

  • Maestro

    Soundtrack k filmu o životě amerického skladatele a dirigenta Leonarda Bernsteina. Hodnocení připravil Robert Rytina.

  • Sweeney Todd – The Demon Barber of Fleet Street

    Nová nahrávka klasického broadwayského muzikálu Stephena Sondheima. Hodnocení připravil Robert Rytina.

  • Sogno

    Nové album mexického tenoristy Javiera Camareny s výběrem písní italského hudebního skladatele Paola Tostiho. Hodnocení připravil Robert Rytina.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.