Frank Wedekind: Starý nápadník. Hrozivá předtucha se naplňuje

17. září 2023

Leonie Fischerová je tichá a mírná dívka. Matka jí zemřela, když byla ještě malá. Žije s otcem v malém městečku a čeká na toho pravého. Na svatební cestě ke Gardskému jezeru pak svému milému vypráví příběh ze svého dětství, kdy se svou nemocnou starší sestrou spoluprožívala její tragickou lásku. Příběh z pera proslulého německého dramatika a spisovatele poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Pro rozhlas upravila: Alena Blažejovská
Účinkují: Ladislav Lakomý, Jana Štvrtecká, Jan Zvoník, Kateřina Mendlová, Mirko Matoušek a Petr Gazdík
Překlad: Růžena Grebeníčková
Režie: Jaromír Ostrý
Natočeno: 1996
Natočeno v brněnském studiu Českého rozhlasu.

Frank Wedekind (1864–1918) dosáhl světového věhlasu jako dramatik. Jeho hry Procitnutí jara nebo Skříňka Pandořina se dodnes objevují na světových scénách. Poezie a drobné prózy ale zůstávají poněkud v jejich stínu. Povídky začal Frank Wedekind psát už v mládí. A stejně jako v jeho dramatech, i v prózách byl vzrušující klokot probuzených vášní a touha po jejich naplnění pro poklidné měšťanstvo jeho doby téma zcela šokující.

V povídkách se také často objevují reálie z Wedekindova života. Je tomu tak i v příběhu Starý nápadník. Autor jeho děj situoval do švýcarského městečka Lenzburg, kde na zámku prožil své mládí.

Spustit audio

Související