František Weyr: Paměti z přelomu století

4. listopad 2018

Vzpomínky právníka, filozofa a prvního děkana Právnické fakulty Masarykovy univerzity Františka Weyra vás přenesou do doby ještě před začátkem 1. světové války.

Zřízení druhé československé univerzity se podle jeho vzpomínek stalo nesporným národním heslem celé naší oficiální politiky v bývalém mocnářství rakouském.

V době svého brněnského působení se stal Weyr také aktivním organizátorem divadelního a hudebního života, poznal se s Leošem Janáčkem, přátelil se se členy Českého kvarteta. „Druhou“ válku prožil v Praze, kde začal psát i své paměti.

Po roce 1948 byl, tak jako většina jeho kolegů, z fakulty vyhozen a umírá v červnu roku 1951 v Brně, aniž stačil dopsat své pozoruhodné vzpomínky, které jsou v mnohém ojedinělé: zahrnují období let 1879− 1918, druhý díl léta 1918−1938 a poslední, který nazval Za okupace a po ní, končí rokem 1951.

Četbu z pamětí prvního děkana brněnské fakulty, která byla zřízena přesně tři měsíce po vzniku republiky (zákonem z 28. ledna roku 1919) připravil v roce 2008 Ivan Němec. V režii Radima Nejedlého čte Ladislav Lakomý. Natočeno v Českém rozhlase Brno.

Spustit audio