Generál František Fajtl byl především dobrým člověkem

5. prosinec 2013

Letos je tomu 71 let, co generála Františka Fajtla německá Luftwaffe sestřelila nad Francií a 4. října jsme si také připomněli výročí jeho úmrtí v roce 2006.

Kdo mu umožnil, aby jako jeden z mála pilotů RAF mohl nosit plnovous? A kdo mu vlastně dal přezdívku Frankie? Ptali jsme se publicisty Václava Šorela, autora unikátní publikace věnované Františku Fajtlovi, dlouholetého redaktora „Ábíčka“ a třeba také autora slavného komiksu Vzpoura mozků.

První setkání

Eva Kvasničková a Václav Šorel

Poprvé měl tu čest setkat se osobně s generálem Františkem Fajtlem jako skaut. „Dokonce jsem s ním jako redaktor Ábíčka letěl v balónu. Byl to pro mě úžasný zážitek, stejně jako pro pana generála Fajtla. Jak jsem ho znal, byl to především dobrý člověk.“

Komiks Fajtlovi

O tomto legendárním stíhacím pilotovi ve službách RAF napsal Václav Šorel životopisnou knihu s názvem Generál Fajtl, která přibližuje tuto osobnost netradičním způsobem. „Chtěl jsem v první řadě přiblížit člověka Fajtla mladé generaci. Proto tam jsou i dva komiksy, na kterých jsem spolupracoval s malířem Michalem Kociánem.“

„Napsal jsem mu takřka filmový scénář a on se zhostil úkolu na jedničku.“ Je to prý kniha pro děti a babičku. „Snažil jsem se o poutavé vyprávění a nebylo to těžké, protože generál Fajtl měl poutavý život.“ Životopisný příběh doplňují nikdy nepublikované fotografie a modely letadel, na kterých Fajtl během druhé světové války bojoval.

autor: eh
Spustit audio

Související