Generál Pavel: Přímá vojenská pomoc NATO Ukrajině by znamenala vědomý konflikt s Ruskem

„Do poslední chvíle jsem doufal, že na straně ruského vedení existuje aspoň zbytek soudnosti a že se nepustí do konfliktu, který přinese tolik utrpení na všech stranách,“ shrnuje své rozčarování z ruské invaze generál Petr Pavel, bývalý náčelník gen štábu a v letech 2015 až 2018 také předseda vojenského výboru NATO. Jaký typ války Rusko na Ukrajině vede a jak pravděpodobný je vojenský zásah ze strany NATO?

„Stejně jako mnoho dalších i já jsem očekával, že prezident Vladimir Putin zvolí cestu kombinovaného působení – částečně vojenských opatření na již odtržených částech Donbasu a hybridních opatření proti Ukrajině. Plnohodnotnou válku asi očekával málokdo,“ přiznává Petr Pavel.

Čtěte také

„Na jedné straně je to typ klasického válčení, který známe z minulého století – s veškerou brutalitou a nasazením všech ničivých zbraní, navíc je ale doplněný moderním stylem válčení, který umožnily nové technologie. Rusko se na konflikt připravovalo měsíce dopředu nejenom ekonomicky, ale především propagandisticky. Byla tu i rozsáhlá vlna kybernetických útoků a celá řada dalších opatření, která směřovala k tomu, že konflikt v nějaké podobě propukne.“

Boje budou těžké

V oblasti pozemních sil jsou podle Pavla obě armády početně vyrovnané, ovšem Rusko má modernější techniku a má jí zřejmě i víc. „Pokud jde o vzdušné a raketové síly a námořnictvo, je ruská převaha mnohonásobná, a pokud ji Rusko uplatní v plné míře, nemá Ukrajina příliš možností se bránit,“ shrnuje.

„Rusko je vzhledem k převaze, kterou má, schopné postupovat relativně rychle. Na druhou stranu ukrajinská armáda je dnes v úplně jiném stavu, než byla v roce 2014. Z toho lze očekávat, že boje budou opravdu velice těžké a že přinesou množství ztrát na obou stranách.“

Čtěte také

Ruská ujištění, že nedojde ke zbytečným obětem na životech, považuje Pavel za další ze série lží režimu Vladimira Putina.

NATO může pomoct jen logisticky a zpravodajsky

Severoatlantická aliance by měla pokračovat ve formě pomoci, kterou Ukrajině poskytovala i doposud – dodávat jí zbraně, munici, technické prostředky nebo zpravodajské informace.

„Přímá vojenská pomoc ze strany NATO Ukrajině teď možná není, protože Ukrajina není členem NATO. A pokud by NATO vstoupilo do situace bojovými jednotkami, tak naprosto vědomě vstupuje do konfliktu s Ruskem. Proto si myslím, že nasazení bojových jednotek se očekávat nedá.“

Kouř nad Kyjevem
autoři: Věra Štechrová , and
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.