Gita Zbavitelová: Spojené státy dojednávají normalizaci vztahů Izraele se Saúdskou Arábií

16. září 2023

Stále konkrétnější podobu získává chystaná dohoda o normalizaci vztahů mezi Izraelem a Saúdskou Arábií, kterou vyjednávají Spojené státy. Dohoda však bude mnohem širší; bude mít obrovský význam pro všechny tři země a dopad na celý Blízký východ.

Saúdská Arábie má nejen normalizovat vztahy s Izraelem, ale také ukončit zapojení do války v Jemenu a přestat rozvíjet vztahy s Čínou a Íránem, s nímž nedávno obnovila diplomatické vztahy. Za to má od Washingtonu získat bezpečnostní záruky, že jí Amerika vojensky pomůže v případě napadení Íránem, a příslib nákupu vyspělého amerického systému protiraketové obrany.

Čtěte také

Saúdové také usilují o civilní jaderný program. Spolupráci jim nabídla Čína, a to se Američanům nelíbí. Peking se snaží proměnit svůj ekonomický vliv na Blízkém východě v politický a vojenský, což Washington nechce připustit stejně jako saúdskou spolupráci s Íránem.

Izrael nic nenadělá 

Se saúdským jaderným programem má však problém Izrael, který by přišel o odstrašující výhodu. Američané se Saúdy jednají o obohacování uranu na saúdské půdě pod americkým dohledem a Izrael s tím nemůže nic dělat. Premiér Binjamin Netanjahu o normalizaci vztahů se Saúdy velice stojí a ví, že bude muset přijmout bolestné ústupky.

Ty se mají týkat i Palestinců. Rijád už oznámil, že jim obnoví finanční podporu ve výši dvaceti milionů dolarů měsíčně, kterou před lety zastavil kvůli korupci v palestinském vedení, a slíbil jim, že budou součástí dohody. Palestinci se zase zavázali, že nebudou dohodu mařit na mezinárodní scéně.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken ve středu řekl, že Saúdové dohodu podmiňují výrazným posunem v řešení izraelsko-palestinského konfliktu. To však bude pro izraelskou vládu obtížné, protože její ultranacionalističtí členové jakékoli ústupky kategoricky odmítají.

Čtěte také

Netanjahu by pro dohodu se Saúdy udělal cokoli, ale mohla by se mu rozpadnout vládní koalice. Jeho poradce pro národní bezpečnost Cachi Hanegbi řekl, že vláda je ochotná „významné ústupky“ vůči Palestincům přijmout, ale jen takové, které neohrozí bezpečnost Izraele. 

Odklad soudní reformy

Proslýchá se, že Američané rovněž požadují zastavení reformy izraelského Nejvyššího soudu. Netanjahu k tomu údajně projevil ochotu a jedná o kompromisu navrženém prezidentem Jicchakem Herzogem, jehož jádrem je odklad reformy o 18 měsíců. Kdyby Netanjahu souhlasil, hodně by získal – vydobyl by si historické zásluhy o mír s významnou arabskou zemí, napravil by mizerné vztahy s Amerikou, dostal by vytoužené pozvání do Bílého domu, a ještě by uklidnil dlouhodobé protesty Izraelců proti soudní reformě.

Gita Zbavitelová

Dohoda se Saúdy by byla výhodná i ekonomicky – Joe Biden nedávno oznámil záměr vybudovat železnici, která spojí Indii s Evropou přes Saúdskou Arábii, Spojené arabské emiráty, Jordánsko a Izrael.

Jestli se dohoda podaří, Biden si před prezidentskými volbami v příštím roce připíše významný úspěch. Zatím je však její vznik ještě daleko.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.