Golf už dávno není sportem jen pro bohaté

30. březen 2023

V Česku je kolem 120 golfových hřišť, zájemci tedy mají z čeho vybírat.  A při nepříznivém počasí mohou využít golfový simulátor a zahrát si tak v online verzi na světových hřištích.

Jaromír Pátek stál před více než dvaceti lety u zrodu golfového klubu v Pardubicích. S několika přáteli nejprve trénovali na simulátoru, ale touha po reálné hře v přírodě je přiměla hledat vhodný pozemek na vybudování hřiště. Nakonec se dohodli s městem Lázně Bohdaneč na stoletém pronájmu padesátihektarového pozemku.

Vzal si papír a pastelky a procházel po lokách, které byly i díky značnému podmáčení velmi težko zemedělsky využitelné. Vymyslel umístění pro všech 18 jamek, vysázel stromy a nechal vyhloubit rybníčky.

Díky jeho nadšení a vstřícnému přístupu má dnes jejich klub téměř dvoutisícovou členskou základnu. A je jedním z mála hřišť, které ekonomicky prosperuje bez dotací.

Dostal golf mezi lidi 

Jaromír Pátek tvrdí, že golf je dnes finančně méně náročný než lyžování nebo cyklistika. Organizuje golfové kurzy pro děti a starší zájemce loví například mezi vodáky, kteří přijíždí na nedaleký Opatovický kanál. "Půjčíme jim hole a dáme míčky a trenér jim vysvětlí základní pravidla. Golf si nezaslouží nálepku snobského sportu," říká v rozhovoru Jaromír Pátek.

Čím je golfové hřiště u Lázní Bohdaneč výjimečné? A čím je výjimečný Jaromír Pátek? Poslechněte si v tomto díle pořadu Kdo umí, ten umí. 

Spustit audio

Související