Hbité ruce a trpělivost nesmí chybět krajkářkám při výrobě vánočních ozdob

23. prosinec 2019 14:03

Peří, dřevo nebo nitě patří k netradičním materiálům na výrobu vánočních ozdob. Krajkové ozdoby jsou lehké, dobře skladné a vánoční stromeček nevšedně ozdobí.

„Já jsem si na herdulku připravila nákres, budu používat bavlněné a metalické nitě při výrobě asi deset centimetrů velkého zvonečku. Určitě mi bude trvat tak pět hodin,“ popisuje krajkářka ze Sedlice na Strakonicku Martina Srbová.

V jejích rukách se míhá několik párů paliček. „Tady je zapotřebí pěti párů, protože tak vytvoříme celkový dojem toho zvonečku,“ dodává s tím, že motivy krajkových ozdob jsou samozřejmě většinou ryze vánoční.

Čtěte také

Barvy a materiály můžou být různé, krajkářka se přizpůsobuje přání zákazníka. „Někdo má rád, když je krajka čistě bílá, případně s nějakým nádechem třpytu, takže zakomponovanou metalickou nitkou, někdo má rád, když ozdobička hýří barvami,“ říká.

Nejoblíbenějšími motivy jsou podle ní čistě bílé hvězdičky a vánoční vločky. Martina Srbová vyrobí před každými Vánoci víc než stovku krajkových ozdob.

Moderní i několik desítek let staré paličkované, háčkované nebo pletené vánoční ozdoby a betlémy můžou zájemci vidět do konce roku na výstavě v Prácheňském muzeu v Písku.

Spustit audio

Související