Hejtman Červíček: Nejsem přísný, jsem náročný a v první řadě na sebe. Politika je služba veřejnosti

17. listopad 2020

Hostem Českého rozhlasu Hradec Králové je Martin Červíček, politik, bývalý policista, policejní prezident, senátor a nově také hejtman. Martin Červíček byl v letošních krajských volbách lídrem společné kandidátky ODS, hnutí STAN a hnutí Východočeši. Hejtmanem Královéhradeckého kraje byl zvolen 2. listopadu.

Mám pocit, že hodnoty svobody a demokracie, schopnost žít a rozhodovat se podle svého, jsou naší největší nadějí do budoucna.
Martin Červíček, hejtman Královéhradeckého kraje

Máme 17. listopadu, začněme tedy tímto výročím. Co pro vás osobně tento den znamená?
Já jsem byl tenkrát v nynějším věku mého nejstaršího syna, bylo mi 18. Pro mě to byl okamžik, kdy jsem si uvědomil, že se člověk může rozhodovat samostatně. Ale samozřejmě to je spojeno i s nějakou odpovědností. A mám pocit, že hodnoty svobody a demokracie, schopnost žít a rozhodovat se podle svého, přetrvávají i s odstupem těch více než třiceti let. To je asi největší naděje pro nás do budoucna.

Pamatujete si konkrétně, co jste dělal před 31 lety?
Byl jsem studentem čtvrtého ročníku střední školy a byl jsem ve své podstatě kluk, který moc ještě o světě neví. Takže to bylo takové urychlení poznání života.

Pavla Kindernayová a Martin Červíček ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Hodně se za tu dobu změnilo a vám začínáme říkat pane hejtmane. Už jste si zvykl?
Myslím, že to není nikdy o tom, jak vás lidé oslovují. Ale jestli jste lídrem a jste schopný je takzvaně zblbnout, možná změnit jejich uvažování, prostě někam je nasměrovat. A to si myslím, že platilo vždy ve všech pozicích, kde jsem byl. Nikdy jsem si nezakládal na oslovování. Je o tom, jestli je člověk schopen oslovit lidi okolo sebe, to je pro mě důležitější.

Najdete si v těchto dnech i čas na motorku?
Ne a musím říct, že teď nedávno jsem procházel kolem motorky a viděl jsem, jak na ni sedá prach a uvědomil jsem si, že jsem na ni vlastně letos prakticky vůbec nesedl. Chci to napravit, ale uvidíme.

Čtěte také

A co fotbal?
Fotbal, to je moje láska mládí, dnes už ho hraji jen příležitostně, vždy s partou známých. Snažím se trošku udržovat, takže chodím běhat, a to je jediné z mého volného času, který jsem dříve trávil poměrně dost aktivně. Ale snažím se každou volnou chvíli věnovat rodině. Mám čtyřletého syna, kromě toho devatenáctiletého syna. A mám pocit, že teď mám být co nejvíce s nimi.

Působíte jako vážný člověk, tolik se neusmíváte, nebo se pletu?
Možná jsem hodně přemýšlivý a odpovědný člověk, a tak se to snažím na sobě trochu znát vůči vnějšímu prostředí. Ale snad, když jsem v prostředí, které znám anebo které si myslím, že mu mohu důvěřovat, tak jsem hodně otevřený typ člověka.

Martin Červíček ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Teď ponesete na svých bedrech mnoho odpovědnosti.
Ne, úsměv vám nemůže nikdy chybět. Je to jen otázka, jakou dáváte některým věcem míru vážnosti. A vždy, když někde začínáte spolupracovat a něco chcete třeba i změnit, někam jinam nasměrovat, tak to přece nezačíná úsměvy a prázdným plácáním po ramenou. Začíná to tím, že lidi přesvědčíte, že jste jeden z nich a že to jste schopný dělat se vší vážností naplno i společně s nimi. A co se týče stěžejních věcí, které dnes prožíváme, kraj je lídrem jednotlivých témat, ať už ve zdravotnictví, sociální oblasti, musí spolupracovat s hygienou a podobně. Jsem přesvědčen, že to nejdůležitější, co musíme teď řešit, jsou věci kolem rozpočtu, investic a vůbec ufinancování dalšího období.

Čtěte také

Ve své nové funkci tedy ještě netušíte, jaký bude příští krajský rozpočet.
Dá se říct, že máme odhadovaný pokles příjmů kolem 10 procent. Jsem přesvědčený, že se s tím nějakým způsobem popasujeme. Je otázka, jak investice, které jsme měli naplánované, rozložíme v čase, nebo jestli si půjčíme, nebo jestli budeme mít jiné zdroje, nebo se uskromníme. A vlastně mi na tom vadí jen jedna věc. Když se o tom bavím s představiteli vlády, tak slyším, že je potřeba se uskromnit. Já bych to všechno bral, ale pak se člověk dozví, že se připravuje státní rozpočet a tam dochází k navýšení státních zaměstnanců. Takže kraje mají šetřit, ale stát prostě šetřit nebude, a to mi na tom vadí. Takže za kraj jsme připraveni udělat vše pro to, abychom fungovali a aby to běžný občan nepocítil, aby byly služby zajištěny. Ale na druhou stranu si myslím, že rezervy máme všichni a mělo by se začít od státu a pak můžeme pokračovat přes kraje na obce.

Martin Červíček ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Znamená to tedy, že budete chtít navázat na projekty, které byly už nastartovány?
Já jsem byl součástí předchozího vedení a myslím, že jsem jeden z mála, který vystoupil veřejně a pochválil uplynulé čtyři roky. Všechno, co jsme si naplánovali, tak jsme splnili. A nakonec nová koalice je hodně podobná, jen místo sociální demokracie máme nové kolegy a těmi jsou Piráti.

Možná si to někteří politici neuvědomují, ale oni mají v první řadě sloužit veřejnosti. Já to mám v sobě hluboce zakořeněné.
Martin Červíček, hejtman Královéhradeckého kraje

Jste bývalý policejní prezident, znamená to, že můžete zavolat kamarádům, když bude potřeba něco v rámci integrovaného záchranného systému?
Tak doufám, že mohu zavolat a v rámci pravidel třeba žádat o nějakou spolupráci. Ale hejtman je mimo jiné šéfem integrovaného záchranného systému v regionu. A myslím si, že tato moje zkušenost pomůže v jakékoliv situaci do budoucna třeba efektivněji věci kolem sebe řídit. Já mám zkušenost s integrovaným záchranným systémem výbornou, tyto složky jsou základem zvládnutí úplně všeho.

A co skloubení hejtmana se senátorskou funkcí? Někteří lidé tento souběh nevidí moc rádi.
Zaznamenal jsem to, ale já jsem přesvědčen o tom, že když z pozice hejtmana, přijdete na jakékoliv ministerstvo, jednáte s ministrem, jste u tvorby zákonů, tak máte možnost je zásadním způsobem ovlivňovat. A vlastně můžete pro ten region zajistit mnohem víc. Není to jen o zdrojích, finančních prostředcích a podobně. Prostě si myslím, že je to o synergii, je to hlavně o tom člověku, jestli onu zkušenost má a ví, jak stát funguje a kde je správně otevřít dveře, případně kde si trošku víc bouchnout do stolu. Nebo kde hledat nějaké souznění s tím, že se domluvíte. Věřím, že ten souběh je v tomto směru výhodný.

Čtěte také

Vy jste Beran, takže si umíte bouchnout do stolu?
Ale to není to jen o tom bouchání, je to všechno o tom, že přesvědčíte lidi. Ale pak jsou okamžiky, kdy díky tomu, že onu zkušenost máte a nejste jen hejtman, ale jste i zákonodárce, tak prostě řeknete takto ne, vážení, takto to není možné. My nejsme jeden ze 14 krajů, my přicházíme s nějakým záměrem a prosím, pojďte se s námi domluvit.

Šel jste do politiky s tím, že chcete měnit něco v regionu?
Já jsem celých 26 let, co jsem byl policista, vždy bral, že to je služba veřejnosti. Když někomu sloužíte, tak děláte první poslední pro to, aby člověk naplnil svoji kompetenci. Takže když jste policista, pomáháte a chráníte. Ale jaký je rozdíl v tom, když potom sloužíte veřejnosti jako politik? Neměl by být vůbec žádný. A to si myslím, že si i mnoho politiků ani neuvědomuje. Že jsou zvoleni, mají nějakou pozici senátora, poslance nebo jsou ve vládě. Ale oni v první řadě mají sloužit veřejnosti. A já to mám v sobě hluboce zakořeněné, já jsem šel pomáhat lidem, já to beru jako veřejnou službu. A naopak si myslím, že zkušenost a dovednosti, které jsem získal s fungováním v tomto státě, mohu teď i uplatnit.

Martin Červíček

Teď je otázka, jestli víc nebudete protěžovat Náchod.
Ne. Když se podíváte na poslední čtyři roky, například věci týkající se dopravy, tak my jsme investovali více jak 5 miliard do rekonstrukcí a oprav krajských silnic a žádný okres nebyl zvýhodněn.

Ale jste srdcař.
Jsem. A také, když jsem pracoval v Praze, tak jsem se vždy vracel domů a domov mám v Náchodě nebo dnes na Vysokově. Cítím se tady doma a vždy jsem to dával najevo. Já jsem vždy říkal, že jsem venkovský policista, který se dostal do Prahy a šéfuje Pražákům. Pak to bylo i terčem nějakých vtípků. Já jsem byl vlastně byl první venkovan, který se stal šéfem pražské policie.

Říkám kolegům v kancelářích, podívejme se na zdravotníky, co musí každý den zvládnout. My jim musíme vytvořit servis.
Martin Červíček, hejtman Královéhradeckého kraje

Teď máme dobu covidovou, jak funguje krajský úřad?
Jako kdy byla normální doba, jen máme nějaká režimová opatření, mnoho zaměstnanců pracuje z domu a podobně. Teď je klíčové zvládnout veškeré věci kolem covidu. A to je hodně o lidech ve zdravotnictví, v sociální oblasti. Říkám svým kolegům v kancelářích, vážení, podívejme se na zdravotníky a na lidi v sociální oblasti, co musí každý den od rána do večera zvládnout. My jim musíme vytvořit servis. My musíme co možná nejméně zatěžovat celý systém a naopak ho připravovat na to, co ho potká.

Čtěte také

Budete přísný šéf? Když se budete za čtyři roky ohlížet, tak co musí nastat, abyste byl spokojen?
Nejsem přísný, jsem náročný, ale v první řadě sám na sebe. Já budu moc spokojen, když se nám podaří čtyři roky kraj správně řídit, pokusit se to udělat s nejlepšími výsledky hospodaření a hlavně kraj nezastavit v rozvoji, to znamená především v investicích. A budu moc rád, když se podaří v každé nemocnici připravit a zrealizovat stavby, které tam máme, abychom modernizovali zdravotnictví. Budu moc rád, když se podaří v sociální oblasti rozšířit kapacity lůžek a modernizovat některá zařízení. A budu nesmírně rád, když se podaří kromě rozjezdu veřejné autobusové a železniční dopravy s novými autobusy a s novými vlaky zajistit, pokud možno, co nejvíce peněz na opravy krajských silnic.

Říká hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček. Děkuju, že jste přišel, a přeji hodně štěstí v plnění vašich cílů.
Já také děkuji a přeji všem pěkný den.

Spustit audio

Související