Senátor Martin Červíček z ODS je novým hejtmanem kraje. Kumulaci funkcí kritizuje opozice

3. listopad 2020

Odcházejícího Jiřího Štěpána z ČSSD střídá ve funkci hejtmana Královéhradeckého kraje Martin Červíček z ODS. V hlasování získal podporu devětadvaceti z celkových 45 členů nového krajského zastupitelstva. 

Noví zastupitelé nejprve složili slib, pár minut po desáté hodině přišel na řadu i budoucí hejtman a stávající senátor Martin Červíček z ODS.
„Slibuji."

Čtěte také

Ještě před samotným hlasováním zastupitelé odmítli pozměňovací návrh Jaromíra Dědečka z hnutí ANO, aby některé posty náměstků i samotného hejtmana byly neuvolněné, tedy bez nároku na plat.
„Souvisí to s kumulací funkcí a proto jsme i navrhovali, že pokud bude pan Červíček hejtmanem, aby byl neuvolněným hejtmanem."

Hnutí ANO navrhlo i protikandidáta, Pavla Bulíčka z Pirátské strany. Ten ale návrh odmítl.

A Piráti stejně jako zastupitelé zbývajících devíti koaličních subjektů a také opoziční SPD podpořili ve volbě právě Martina Červíčka. Práce před ním je víc než dost.
„Já bych byl velmi, rád, abych zajistili pokud možno pokračující rozvoj obcí a vůbec celkově našeho kraje. My se budeme muset zaměřit především na investice ve zdravotnictví a v sociální oblasti. Ale chtěl bych, abychom pokračovali v trendu více než dvojnásobení investic do dopravní infrastruktury."

brig. gen. v. v. Mgr. Červíček Martin, kandidát za Občanská demokratická strana + STAROSTOVÉ A NEZÁVISLÍ a VÝCHODOČEŠI

Nový hejtman vidí jednu ze svých výhod v tom, že se většina vedení kraje nemění.
„Pro mne to je podobné složení koalice, na které jsme se domluvili. Jsou tam z mého pohledu čtyři zásadní subjekty. Možné se některé značky politických stran daly dohromady v rámci volebních koalic, ale to nic nemění na tom mém pohledu, že jde o koalici hodně podobnou té předcházející. Místo ČSSD tam jsou noví jen Piráti."

Čtěte také

Martin Červíček se vyjádřil i k opoziční kritice kumulace funkcí a zdůraznil, že plný hejtmanský plat vedle senátorského brát nebude.
„Tady zákon samozřejmě předpokládá, že uvolněný hejtman, pokud zastává ještě jinou pozici, jako v mém případě senátora, tak má sníženou odměnu. Myslím, že je to ve výši čtyřiceti procent. Tedy z mého pohledu, když to trošku odlehčím, tak je to něco jako neuvolněný hejtman. Ale nemyslím si, že se sluší, aby byl v čele kraje někdo neuvolněn."

I tak je Martin Červíček přesvědčen, že obě funkce zvládne a bude je vykonávat dobře.

Naopak s určitým kompromisem u obou funkcí nového hejtmana počítá jeho nový první náměstek Pavel Bulíček z Pirátské strany.
„Samozřejmě nemyslím si, že bude tu svoji práci dělat třeba na sto procent, ale i voliči věděli, že je pan Červíček senátor. A že i pan Bělobrádek je poslanec. I to muselo hrát roli v jejich rozhodování."

Dodejme ještě, že nový hejtman bude mít pět náměstků, čtyři z nich budou uvolnění.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.