Helena Blehárová slaví 80. narozeniny

28. červen 2023

Dnes je tzv. zpěvačkou jednoho hitu. Jmenuje se Helena Blehárová. Byla vynikající jazzovou zpěvačkou evropského formátu, sólistkou orchestru Gustava Broma.

Kariéra Heleny Blehárové stoupala až do roku 1968, kdy dostala nabídku natáčet v tehdejší Spolkové republice Německo. Na západě zůstala dva roky, domů si jen odskakovala nazpívat něco narychlo nebo se mihnout ve dvou třech televizních pořadech. Po návratu domů však její hvězda začala slábnout.

Helena Blehárová pochází ze Slovenska, narodila se v Žilině, kde také vystudovala gymnázium, pak absolvovala nástavbu na zdravotní škole a přestěhovala se do Brna, kde se brzy prosadila jako amatérská jazzová zpěvačka. V roce 1962 ji do svého orchestru angažoval Gustav Brom a s ním začala slavit první úspěchy. Ve druhé polovině 60. let patřila k nejpopulárnějším zpěvačkám mimo Prahu. Jako mimořádný talent reprezentovala československou populární hudbu i v zahraničí, v rámci východního bloku získala také několik mezinárodních ocenění.

Jejím jediným hitem byla píseň Š š š zpopularizovaná o desítky let později filmovým muzikálem Rebelové. Písničku Š-š-š nazpívala v roce 1967 a vznikla velmi rychle. „V noci mi volal textař Jan Fiala a říká mi, že slyšel písničku, kterou zpívá Nancy Sinatra. Už pro tebe píšu text a zařídí se natáčení. A byl to hit," vzpomínala v brněnském rozhlasu Helena Blehárová.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio