Henry James: Malá cesta po Francii. Dojmy z putování zemí galského kohouta

14. leden 2022

Cestopisné črty amerického spisovatele z druhé poloviny 19. století čte Jiří Hromada. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Jiří Hromada
Připravil: Petr Turek
Překlad: Petra Martínková
Režie: Vlado Rusko
Natočeno: v roce 2016

Romanopisec, povídkář a kritik Henry James (1843–1916) cestoval už v raném dětství mezi Manhattanem a Paříží a dostalo se mu nepravidelného, eklektického vzdělání na různých amerických a evropských školách. Je znám jako jeden z nejlepších stylistů angličtiny. Největší vliv na něj měli soukromí učitelé a studium v největších evropských galeriích a muzeích. Cestoval po Francii a Itálii, Evropa mu ztělesňovala zjemnělou kulturní tradici i úpadek.

Cyklus črt Malá cesta po Francii vyšel nejprve časopisecky v bostonském magazínu Atlantic Monthly (18831884), knižně poprvé v Bostonu v září roku 1884. Výpravná verze knihy s ilustracemi Josepha Pennella vyšla v Londýně v říjnu 1900.

Autor napsal v Slovu úvodem (1884): „Dlužno přiznat, že autor nepodnikl žádné výjimečné kroky: jednoho deštivého rána v půli září zkrátka vyrazil do půvabného městečka Tours, kde se mu, jak tušil, mohlo neméně snadno než jinde vyjevit to, že ačkoli Francie může nahradit Paříž, Paříž v žádném případě nenahradí Francii. Kouzlo tohoto zjevení tak nabíledni, jak jen si mohl přát ho zavedlo podstatně dál a jeho skromná, byť nadmíru zdařilá eskapáda zplodila hrst neučesaných rukopisů sloužících coby vzpruha rozverné paměti.“

autor: tur
Spustit audio

Související