Herní léto se muselo obejít bez výstavy E3, ale ne bez zajímavých oznámení

23. červen 2023

Ačkoliv se největší videoherní výstava E3 měla po covidové pauze letos fyzicky vrátit do Los Angeles, byla namísto toho bez náhrady úplně zrušená. Vydavatelé se přesto rozhodli dodržet tradici a druhý červnový týden tak patřil tiskovým konferencím plným nových trailerů, oznámení a také dem k vyzkoušení.

Zdaleka nejvíc pozornosti si pro sebe tentokrát utrhl Microsoft, který v minulých letech nakoupil spoustu studií a po dlouhém napínání ukázal vybrané plody jejich práce. Předvedl kupříkladu chystané pokračování série fantasy RPG Fable, které odprezentoval v traileru se zlým obrem v podání Richarda Ayoadea.

Ukázal se i další zástupce žánru v podobě Avowed od Obsidianu, které nezastírá inspiraci sérií The Elder Scrolls, ale ani retro klasikami jako Arx Fatalis nebo Dark Messiah of Might & Magic. Studio inXile zase přineslo steampunkovou střílečku Clockwork Revolution s jasným odkazem na sérii BioShock, nechyběla nicméně ani nová Forza Motorsport či dodatečný obsah pro letecký Microsoft Flight Simulator.

S oznámeními nešetřil ani Ubisoft, který po letech oživuje značku Prince of Persia, a to v 2,5D rozměru ve skákačce The Lost Crown. Vrací se v něm k plošinovkovým kořenům původního titulu z roku 1989. Do osmdesátých let sahá také historie série Star Wars, která se v podání francouzského vydavatelství poprvé vydá vstříc videohernímu otevřenému světu ve hře s podtitulem Outlaws a s hlavní hrdinkou, která se s trochou nadsázky dá označit jako Han Solo v sukních.

Nechyběl ani Cyberpunk 2077, který představil chystaný datadisk Phantom Liberty, nebo Alan Wake 2, kterého v pokračování doplní druhá hratelná postava agentky FBI.

Co Jardu, Šárku a Lukáše během NE3 nejvíc zaujalo? Byl Starfield sci-fi hrou výstavy? Poslechněte si celý díl Questu o červnových herních žních.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.