Historické lodě z celého světa se předvedly ve francouzském Rouenu. Připluly i z Mexika

Francouzský Rouen má za sebou přehlídku historických plachetnic jménem Armada. Do města na řece Seině se po čtyřech letech opět vrátily desítky výjimečných lodí. Které lodě přijely přes Atlantik až do Francie? A jak se jmenuje plachetnice, která příští rok poveze olympijskou pochodeň z Řecka do přístavu v Marseille? Martin Balucha natáčel v Rouenu s mexickými námořníky.

Po nábřeží jsem došel až k jednomu z největších klenotů letošní přehlídky, což je mexické plavidlo Cuauhtémoc. Je to třístěžňová plachetnice a jejím domovským přístavem je Akapulko. Námořníci dokončují poslední přípravy před odplutím. Někteří jsou na stěžních a připravují plachty. Další vyvěšují zeleno-bílo-červenou mexickou vlajku.

„Jsem šťastný. Je to zkušenost, která vám změní život. Poznáte mnoho lidí, kultur, můžete se naučit jazyky. Ochutnáte cizí jídla, nápoje, slyšíte různou hudbu. Už teď si jsem jistý, že mi tahle loď bude chybět,“ nepochybuje 22letý námořník Pablo.

Je z Mexico City a v mexickém námořnictvu má hodnost kadeta. Připravuje se na důstojnickou dráhu a jednou by se rád stal kapitánem lodi.

Jako v Jokohamě

Pablo má v ruce ovladač, s jehož pomocí bude za chvilku navádět dron, aby natočil odplutí lodě Cuauhtémoc z francouzského Rouenu. Kotvila tu několik dní. Za tu dobu se mexičtí námořníci seznámili s francouzskými dívkami, se kterými se teď naposledy objímají.

Loučení námořníků s dívkami, které poznali ve Francii, připomíná táborovou píseň Japonečka. Jen nejsme v japonské Jokohamě, ale ve francouzském Rouenu

Loučení připomíná táborovou píseň Japonečka, jen nejsme v japonské Jokohamě, ale ve francouzském Rouenu. „Víte, byli jsme tu celý týden a kamarádi tady poznali spoustu dívek a spřátelili se s nimi,“ usmívá se Pablo.

On a desítky dalších námořníku z mexické lodi Cuauhtémoc se budou plavit ještě osm měsíců a čekají je další zastávky v Turecku nebo v Kolumbii.

Loď olympijského ohně

„Je to velmi působivé. Byli jsme tu čtyři dny a viděli jsme skoro všechny vystavené lodě. Nejvíc se mi líbily velké plachetnice,“ hodnotí přehlídku Gilbert, který přijel až z belgického města Liege.

V Rouenu obdivoval třeba třístěžňovou plachetnici Belem, která bude příští rok převážet olympijský oheň z Řecka do Francie. Loď je symbolicky spjatá s olympijskou historií, byla totiž postavená v roce 1896, kdy se odehrávaly první moderní olympijské hry.

Plachetnice Belem byla dřív obchodní lodí, teď ji k výcviku svých plavčíků využívá i francouzské námořnictvo. I to sem letos vyslalo svá plavidla jako třeba fregatu Normandii, která je vybavená střelami s plochou dráhou letu a dokáže bojovat proti ponorkám, lodím i letadlům.

Tradice od 80. let

„Mám na starosti všechny vojenské lodě. Navštěvuji ambasády a snažím se sem dostat plachetnice i válečná plavidla,“ popisuje kapitán jedné z lodí, který se přehlídky v Rouenu pravidelně účastní od jejího začátku na konci 80 let.

Čtěte také

Současná přehlídka vznikla ze závodu plavidel mezi Rouenem a New Yorkem, který oslavil sto let Sochy svobody, jejího převozu z Francie a odhalení v Americe. Závod i první ročník akce měly velký úspěch.

Dnes už je Armada nedílnou součástí Rouenu a doprovází ji nejen ukázka lodí, ale i průvody námořníků, koncerty nebo třeba křty lodí.

autoři: Martin Balucha , dit
Spustit audio

Související