Historické motocykly opouští Budějovice. Sběratel Petr Hošťálek své stroje stěhuje, sám za nimi bude dojíždět

7. únor 2023

Expozice starých motocyklů z českobudějovické Solnice před časem zmizela. Město prostory pronajalo jinému provozovateli. Historické stroje teď dokonce opouští město i kraj, protože našly jiné útočiště.

„Skončili jsme nedlouho před covidem, protože Solnice změnila svůj účel,“ vysvětluje majitel sbírky, cestovatel, spisovatel a kreslíř Petr Hošťálek, „dnes je tam pivnice, pivo mají velmi dobré, ale tím pádem nejsou prostory pro muzeum v Českých Budějovicích. A tak byly motorky uloženy v depozitu.“

Ať už se v českobudějovické Solnici čepuje cokoli, kroky Petra Hošťálka, respektive stopy kol jeho motorek teď vedou do Plzně na tamní dvanáctku. „Já pivař nejsem, pivo není tím pravým důvodem. Ale moji letití plzeňští kamarádi, veteránisti, tam mají k dispozici nadaci Plzeň sobě, která má na pětadvacet let dopředu pronajaté prostory Depo 2015 – nádherné haly po trolejbusových garážích,“ upřesňuje.

Čtěte také

Plzeň byla v roce 2015 evropským městem kultury, České Budějovice se v současné době o titul ucházejí, motocyklová sbírka už u toho ale zřejmě nebude. „Už to asi není reálné. Neumím si představit, kde by tady muzeum znovu vzniklo. Problémem těchto sbírek je vždycky prostor, to není sbírka známek, ale obrovské exponáty. Potřebují hodně čtverečních metrů a prostor nějakým způsobem upravený,“ říká Petr Hošťálek.

Plzeňské depo tedy bude pro jeho motocyklovou sbírku ideální. „Oproti Solnici je tam úplně jiná perspektiva. Navíc už před covidem se tam konalo několik ročníků Plzeňských skvostů, výstavy superautomobilů jako Porshe a jiných krásných značek, výstavy historických vozidel a podobně. Tam to má tradici, navíc Plzeň vždycky byla průmyslové, strojařské město, tam sbírka tohoto druhu tak trošku patří,“ komentuje sběratel.

Přesto se do Plzně letos osmdesátiletý Petr Hošťálek až tak netěší. „Pro mě je to hodně daleko, jezdit často vzdálenost České Budějovice – Plzeň je trošku zápřah. Já už se stěhovat nebudu, budou tam jen moje motorky, ale tomu se budu muset přizpůsobit. Z tohoto hlediska mě to netěší, ale jinak mě těší to, že motorky budou mít skvělé místo,“ komentuje.

Muzeum motocyklů by mělo být v Plzni otevřeno počátkem června. Celý rozhovor se sběratelem historických strojů Petrem Hošťálkem si poslechněte online.

Spustit audio

Související