Historie na kolech. Spanilá jízda veteránů budila pozornost lidí na Tachovsku

17. červenec 2023 15:45

Na Tachovsku se o víkendu konala jízda do minulosti. Staré škodovky, čezety, pionýři a další historická vozidla oživila černošínské náměstí, kde se sešlo přes šedesát úžasných veteránů, které vytvořily poutavý obraz historie na kolech.

Odvážní řidiči ve veteránech se o víkendu vydali na okouzlující trasu směrem na Bezdružicko a zpět, přitahujíce obdivný pohled kolemjdoucích. Kdo střežil pořádek na cestách? Samozřejmě žlutobílá Lada s ikonickými znaky Vé Bé – veřejná bezpečnost, která dbala na plynulost a bezpečnost této jízdy do minulosti.

Auto veřejné bezpečnosti pochází z roku 1988 z Berouna. Majitel Vladislav Srnka našel veterána kdesi v poli a nyní s ním jezdí na srazy historických vozů, kde budí pozornost. Před 20 lety koupil svého východoněmeckého veterána IFA F9 z roku 1955 pan Kavka z Kraslic.

„Jezdí to dobře. Na tři válce jako Wartburg,“ sdělil. Tehdy bylo auto celé rezavé, a tak ho musel nový majitel celé opravit, přelakovat a nově očalounit. „Dnes má hodnotu tak do půl milionu,“ doplnil pan Kavka.

Sraz pořádala mladá slečna

Díky své vášni pro historická vozidla uspořádala Kateřina Entová (22 let) již druhý sraz nostalgických jízdních strojů, který zaujal fanoušky veteránů z celého okolí. Sama vlastní historický vůz Velorex 350. Její láska k veteránům ji přivedla nejen k pořádání srazů, ale také k nalezení partnera.

autoři: Martina Sihelská , Iva Štěpánková
Spustit audio

Nejnovější zprávy