Hladina cholesterolu je ovlivněna genetikou. Víte, jak ji vyčíst z laboratorních výsledků?

15. prosinec 2023

Poměr cholesterolů HDL a LDL je důležitější než celková hladina. Víte, jak ho vypočítáte? Je rozdíl, zda jde o muže, o ženu nebo o ženu v menopauze. A jak je to s vejci a máslem?

Cholesterol je nezbytný pro tvorbu hormonů a membrán buněk, vitamínu D a správné fungování mysli. Cholesterol ovlivňuje mnoho faktorů, například i naše emoce, jako je vztek. Proto je důležité si jeho hladinu hlídat.

„Lékaři dlouhodobě varují před vysokým cholesterolem, je to ukazatel, jak rychle se blížíme ateroskleróze. Při každé preventivní prohlídce ho lékař kontroluje z krve,“ říká nutriční terapeutka Jaroslava Kreuzbergerová.

„Hladina cholesterolu je ze 75 procent ovlivněna genetikou. Stačí, když s tím má problém jeden z rodičů. A pokud to mají oba, tak tam je riziko úmrtí potomka už ve 30 letech. Proto se už dnes dělá genetický screening dětem mezi 9. až 11. rokem. Každý třetí člověk v západní Evropě má vysoký cholesterol,“ dodává Kateřina Cajthamlová. „Bohužel jídlem ho ovlivníme minimálně. Přesto se ví, že cholesterol zvyšují například jednoduché cukry, které jsou ve sladkostech, proto bychom měli málo sladit.“

Čím dřív je zjištěn vysoký cholesterol a je na dědičném podkladu, tím nám léky mohou prodloužit život. „V dnešní době je to život zachraňující léčba. I když vám hodnoty vyjdou v pořádku, lék nevysazujte, tu správnou hodnotu udržuje právě ten lék,“ vysvětluje lékařka. „Dnes už je hodnota kolem 6 považovaná za šedou zónu.“

Druhy cholesterolu

Cholesterol dělíme na dobrý a špatný, který Kateřina Cajthamlová označuje jako „lumpa“:

  • HDL – hodný cholesterol, který má vysokou hustotu
  • LDL – lump s nízkou hustotou
  • VLDL – velký lump

Poměr celkového cholesterolu vydělte HDL a dostanete aterogenní index, který je důležitější než celková hladina. Číslo, které vyjde, znamená jiné riziko pro muže, jiné pro ženu.

Muž
hodnota 5 = průměrné riziko
hodnota 3,4 = polovina průměrného rizika
hodnota 9,6 = dvojnásobek rizika

Žena
hodnota 4,4 = průměrné riziko
hodnota 3,3 = polovina průměrného rizika
hodnota 7,0 = dvojnásobek rizika

U žen je to ještě jiné, pokud jsou v menopauze. Tam je potřeba přistupovat individuálně, aby se stav ženy kvůli vedlejším účinkům léků naopak nezhoršil. „I když mají vyšší hladinu cholesterolu, tak mají k té zvýšené hladině menší citlivost,“ vysvětluje doktorka Cajthamlová. Veškeré projevy je třeba konzultovat se svým lékařem.

Na zprávě z laboratoře najdete aterogenní index plazmy, což je poměr triglyceridů vydělený HDL, který ukazuje na rizika aterosklerózy, kardiovaskulárních onemocnění a k vyšetření dalších normálních procesů.

Až 24 vajec za týden povoleno

Obávanými strašáky byly v různých etapách živočišné tuky. „Máslo patří k aterosklerotickým tukům, to je pravda, ale ještě horší jsou ztužené pokrmové tuky. Naopak lepší než máslo je používat rostlinné oleje, třeba olivový nebo řepkový. Vajíčka nás nijak neohrožují,“ říká nutriční terapeutka.

Opakované populační studie prokázaly, že vejce díky tomu, že obsahují lutein a lecitin, celkový cholesterol nezvyšují. „Birminghamská studie z roku 1982 prokázala, že normální hodnota je 2 až 24 vajec za týden. Nedoporučujeme ale sníst k snídani třeba pět vajec najednou, to by mohl mít problém zase žlučník,“ upozorňuje Kateřina Cajthamlová. „Husí a kachní sádlo, které má při 25 stupních žlutou barvu a je tekuté, z hlediska zvyšování hladiny cholesterolu také není nebezpečné.“

Čím snížíme riziko vysokého cholesterolu

  • Pohybem. Alespoň 30 minut denně na čerstvém vzduchu a zvyšovat srdeční frekvenci rychlejší chůzí. Tím se snižuje hladina LDL a zároveň zvyšuje hladina HDL.
  • Hlídat si hmotnost
  • Vyvarovat se alkoholu
  • Dodržovat pitný režim

Pro radost si můžeme i zdravě zamlsat. „Dopřejte si kvalitní hořkou čokoládu nebo kakao. Obojí ale musí obsahovat alespoň 80 procent kakaa,“ říká lékařka.

Z čeho profesor patologie na univerzitě v Palermu usuzuje, že i Mona Lisa měla vysoký cholesterol? Jde to poznat na těle? Dozvíte se v záznamu pořadu Vesele a zdravě s Kateřinou Cajthamlovou.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.