Hladiny řek dál klesají. Jedno z nejčastěji zaplavovaných míst je mezi Třebechovicemi a Krňovicemi

8. leden 2024 09:39

Hladiny řek v Královéhradeckém kraji už se vrátily k normálu. Minulý týden se ale na mnoha místech vylily z koryt a zatopily sklepy domů nebo některé silnice. Například komunikaci mezi Třebechovicemi pod Orebem a Krňovicemi na Hradecku proto policie dočasně uzavřela. 

Jak to na jednom z nejčastěji zaplavovaných míst v regionu aktuálně vypadá, to zjišťovala reportérka Adéla Kavříková.

Čtěte také

Já teď stojím na místě, kudy se ještě v pátek odpoledne valila voda. V tu dobu jsem se tady byla podívat a můžu potvrdit, že policie zde rozdávala pokuty řidičům, kteří se i přes zákazové značky, které byly umístěné v obou směrech, rozhodli tu zatopenou silnici projet.

Dopravní značky tady podle informací od místních obyvatel zůstaly až do pátečního podvečera, kdy začala hladina klesat. Večer už se místem dalo bezpečně projet. Když se teď rozhlédnu kolem sebe, tak vidím, že řeka už je sice víceméně zpátky ve svém korytě, ale v okolí, zejména na polích podél silnice, voda zůstala.

Po nočních mrazech jsou z toho mělké, ale poměrně rozsáhlé ledové plochy. Na polích zůstaly i naplavené větve či kmeny stromů, podél silnice je vidět nános zmrzlého bahna. Také několik vyvrácených patníků, ale komunikace je čistá.

Chystá samospráva úklid míst, která voda zaplavila?

Tuhle otázku jsem položila technickým službám v Třebechovicích pod Orebem. Ty mi potvrdily, že uklízet neplánují. Následně jsem oslovila i místostarostu Třebechovic Stanislava Jecha ze Sdružení nezávislých kandidátů.

Čtěte také

Podle něj na místě není co uklízet, protože tekoucí voda s sebou všechen nepořádek stáhla na okolní pole. A to už si podle něj řeší soukromí vlastníci samotných pozemků.

Způsobila velká voda nějaké škody místním obyvatelům?

Mluvila jsem o tom s majitelkou domu, který je k řece nejblíže. Voda podle ní vystoupala nejvýš v období vánočních svátků a byla zhruba tři metry od hranice jejího pozemku. Žádné škody tedy nezpůsobila. Největší komplikace podle ní vylitá řeka způsobovala řidičům kamionů, kteří minuli první zákazovou značku u vjezdu do vesnice.

V místě, kde je druhá značka, tedy už v zástavbě, není dostatek prostoru na to, aby se velké nákladní auto mohlo otočit. Třeba ve čtvrtek proto jeden z těchto řidičů musel onu silnici, která byla v té době zaplavená vodou, projet.

Spustit audio

Související