Hledá se nejkrásnější stromořadí. Mezi nominovanými jsou i čtyři jihočeské aleje

5. září 2018 14:30

O titul Alej roku se letos zatím uchází 14 stromořadí z osmi krajů. Čtyři z navržených najdete v Jihočeském kraji. Soutěž už poosmé vyhlásila ekologická nezisková organizace Arnika.

Prvním jihočeským zástupcem je topolová alej, která roste u Záboří západně od Českých Budějovic. Byla vysázená zhruba v druhé polovině minulého století.

Druhá nominovaná alej se nachází u Závrat na Českobudějovicku a je nejkrásnější na jaře. Jedná se totiž o jabloně, které jsou právě v tomto období obalené květy.

Další stromořadí lemuje u Litvínovic na Českobudějovicku pěšinu, která v minulém století sloužila jako spojnice mezi Českými Budějovicemi a mlýnem U Stechrů. Alej je jedinečná tím, že se jedná o hlohy.

Čtvrtá vybraná jihočeská alej zkrášluje cestu mezi Kardašovou Řečicí a Višňovou. Je složená z několika druhů listnatých stromů – bříz, lip, topolů, dubů, jasanů, javorů a navíc i množství ovocných stromů.

Bezmála stoletá Lípa svobody z Vlachova Březí bojuje titul Strom roku

Lípa byla ve Vlachově Březí vysazena 1. května 1919. Dnes je pro místní neodmyslitelnou dominantou náměstí

Do finálového kola ankety Strom roku se letos probojoval i jeden jihočeský zástupce. O titul bude bojovat bezmála stoletá Lípa svobody z Vlachova Březí na Prachaticku.

Lidé mohou nominovat ještě další aleje, a to na webu alejroku.cz. „Stačí poslat fotografii a krátký příběh nebo popis,“ upřesnila koordinátorka ankety Natálie Pivoňka Faltýnová z Arniky.

Nezáleží, zda jde o aleje známé, neznámé, vzrostlé, ve městech, v krajině, kolem silnic nebo turistických tras. Stejně jako v minulých letech může o vítězství rozhodnout mimořádná krása, silný příběh, snaha místních lidí o záchranu nebo odhodlání lokálních patriotů uspět v konkurenci z celé republiky.

O vítězné aleji bude hlasovat veřejnost během listopadu. Arnika v prosinci vyhlásí vítěze v jednotlivých krajích. Odborná porota mezitím zvolí nejkrásnější fotografii.

Na autora vítězné nominace pak čeká jako hlavní cena let balonem a exkurze do výrobny biočajů. Autor nejkrásnější fotografie dostane fotoaparát.

Spustit audio

Související