Hluboko do lesa, ale i do sebe – vnímat přírodu, sebe i to, zač můžeme být v životě vděčni

23. červen 2023

Stojíte, ale ještě lépe sedíte nebo ležíte pod stromem, vnímáte opravdu naplno a soustředěně strom jako celek, ale i každou jeho větev. A téměř jako u vánočních ozdob si představujete, že na větve navěšujete momenty, za něž jste v životě vděční. I takovéto „zavěšování ozdob vděčnosti“ je jednou z aktivit, jimiž může inspirovat zajímavý koncept blahodárného působení přírody.

„To nejhezčí ale pak je, když si třeba právě po takové aktivitě člověk uvědomí, že opravdu má za co být v životě vděčný. Běžně si to totiž tolik neuvědomujeme,“ líčí jedna z instruktorek Johana Pytlíčková. 

Naplno, hluboce a všemi smysly

I z toho, že les, příroda nebo třeba i pohled do zeleně z okna, ba i vzpomínka a představa přírody působí pozitivně, těží také koncept Lesní mysl.  Na někoho působí automaticky, vždycky a velmi silně, na někoho méně, někteří si k tomu mohou dojít třeba až díky naladění, soustředění a vedení instruktorem.

Zastavení, vnímání, plné odevzdání, vypnutí a naopak soustředění na něco pozitivního, o to tu běží. Na to právě běžně člověk čas nemívá a leckdy se v životě trápívá.

Přístupy, metody a víc nebo míň rozpracované koncepty, soustředěné vnímání přírody, ale i těla, okolí, událostí jsou trendem hodně propojeným s psychologickým konceptem mindfulness (plného, záměrného vnímání, uvědomování) i pozitivní psychologií (zaměřováním na radostné a příjemné zážitky a momenty).

„Spolupráce“ s přírodou a jejím bezděčným, ale nesmírně přínosným potenciálem může být dobrou inspirací pro mnoho upracovaných, přetažených, stresovaných a jinak v životě či práci zkoušených.

Pořad Apatyka poslouchejte a zapoj se do něj svými dotazy každý čtvrtek od 10:04. Záznam si následně můžete poslechnout ZDE na webu.

autor: Bořek Volný
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.