Hodiny ve věži Staré radnice ve Veselí nad Lužnicí desítky let nefungovaly. Teď už odbíjejí čas

5. listopad 2023 08:07

Věž Staré radnice ve Veselí nad Lužnicí znovu ožila. Po více než třiceti letech se do ní vrátil hodinový stroj. Ručičky na ciferníku tak lidem opět ukazují čas a zvukový kolorit města obohatilo odbíjení hodin.

„Ve věži Staré radnice jsme zprovoznili hodiny, které řádově čtyřicet let neodbíjely. Máme velkou radost, protože ten život se pomalu vrací. Město koupilo celý objekt od soukromého vlastníka a chce ho samozřejmě využít. A tohle je takový první moment budoucího ožití,“ říká starosta Vít Rada.

Stará radnice ve Veselí nad Lužnicí

Kdy přesně hodiny přestaly odbíjet, se podle něj neví. „Když byl ve Veselí nad Lužnicí vystavěn kulturní dům, který se otevíral v roce 1980, Stará radnice de facto umřela, co se týká pořádání kulturních akcí, takže pravděpodobně v těchto letech se přestalo odbíjet. V 90. letech se v restituci Stará radnice vrátila soukromým vlastníkům a hodiny byly demontovány, protože patřily do inventáře města,“ uvádí.

Ve Veselí nad Lužnicí vzbudil návrat věžních hodin velkou pozornost. „Ty hodiny chtěl každý. To bylo to nejdůležitější na té radnici,“ potvrzuje jedna z obyvatelek.

Hodinový cimbál, který ve věži zůstal a nyní opět pravidelně zní jasným hlasem, je velmi starý. Nápis na něm uvádí, že byl ulit roku 1765. „Ani já jsem netušil, že to sahá tak hluboko do historie, a překvapuje mě, že je doposud provozuschopný a nemá žádnou vadu,“ dodává starosta.

Odbíjení věžních hodin se ze Staré radnice ve Veselí nad Lužnicí ozývá třináctkrát denně, poprvé v 7 hodin a naposledy v 19 hodin.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související