Horký vzduch, ledový fjord a výhled na norskou operu. V centru Osla mají plovoucí saunu

Po dlouhém létě začíná období sychravých dní. Milovníci tepla můžou třeba zalézt za kamna anebo vyzkoušet saunu. V norském Oslu mají jednu, která plave přímo na hladině tamního fjordu.

Připomíná ledovou kru plující po fjordu. Norská opera přitahuje pozornost lidí i racků

Budova norské opery zároveň funguje i jako veřejný prostor. Uvnitř budovy jsou tři koncertní sály. Ten největší, pojme přes 1300 diváků

Jednou z dominant norského hlavního města Osla je teprve deset let stará národní opera. Moderní železobetonová stavba s mnoha zkosenými úhly a velkými prosklenými plochami leží v přístavu Bjørvika na břehu fjordu a funguje jako magnet na turisty.

Do sauny se leze po krátkém žebříku přímo z náplavky. Interiér je poměrně malý, vejde se sem maximálně dvanáct lidí, ale útulný. Topí se tu dřevem a z okna je výhled jako nikde jinde v Oslu – přímo na budovu nové norské opery.

„Je to dřevěná stavba, která plave na vodě jako vor. Saunu vlastní komunita lidí, je to dílo dobrovolníků. Ve čtvrtek máme speciální akci, kdy může přijít kdokoliv. V pátek a o víkendu se lidi musí objednat. Stálí zákazníci mají saunu k dispozici od pondělí do středy,“ vysvětluje mi sympatický mladík, který se spolu s dalšími nadšenci o tohle netradiční místo stará.

Otužilci a opilci

„Chodí sem teď hodně otužilců, kteří používají Wim Hofovu metodu. Je pojmenovaná po nizozemském otužilci, který dokáže zůstat v mrazivé vodě třeba i deset minut,“ pokračuje a dodává, že kromě těchto přesvědčených otužilců je mezi návštěvníky plovoucí sauny také hodně lidí, kteří to po pár pivech chtějí prostě vyzkoušet.

Milovnicí otužování i zmíněné metody je také Monika. Plavání v ledové vodě miluje, ale teď to prý není ono. Voda má totiž sedm stupňů, což podle Moniky není ideální. Měla by mít spíš dva stupně anebo být úplně zamrzlá.

„Otužování působí blahodárně na zdraví a nejlepší je to zkrátka v zimě, když je okolo sníh a led,“ usmívá se mladá otužilkyně.

Interiér sauny je malý, ale útulný. Na kamna s otevřeným ohněm je ovšem třeba dávat pozor

Požár na vodě

Svépomocí postavený dřevěný domek sice pluje po vodě, jak ale záhy zjišťuji, i tady je třeba být obezřetný a dávat si pozor na plameny.

Sauna bývala v Lotyšsku běžnou součástí každé domácnosti. Svoji první koupel si v ní dopřávala i novorozeňata

Saunér Viesturs Luka-Indāns ukazuje metličky z čerstvě natrhaného listí. Dubové listí je na sílu, lipové pro jemnost a javorové na zklidnění.

Sauna je nepostradatelnou součástí života nejen pro obyvatele Skandinávie a Ruska, ale také Pobaltí. V Lotyšsku dříve bývala součástí vybavení každého domu. A protože kvůli horku a kouři šlo obvykle o nejčistší část domácnosti, ženy v nevytopené sauně často také rodily. Osmý den po porodu v sauně podle lotyšských tradic následovala první koupel miminka při rituálu zvaném pirtīžas. Čas se změnily, někteří Lotyši se ale pokoušejí staré rituály oživovat.

„Jednou nám chytila střecha. Střídali jsme si zrovna směny, další kolega měl přijít až za hodinu, a tak jsem to musel pořádně roztopit. No a za hodinu tu už byli hasiči, protože hořela střecha. Komín totiž nebyl správně zabezpečený,“ vypráví a ubezpečuje mě, že spolek se ted snaží saunu vylepšovat, aby byla bezpečnější.

Teplota v sauně se mezitím vyšplhala přes devadesát stupňů a já už horko uvnitř přestávám zvládat. Nastal čas skočit do sedmistupňové vody. A na rozdíl od Moniky opravdu oceňuji, že fjord ještě není pokrytý sněhem a ledem.

autoři: Matěj Štýs , and
Spustit audio