Hostince a hospůdky ze středočeských obcí mizí. Dát si točené pivo je stále větší problém

18. září 2019 13:00

Do provozování hostinců v malých obcích se nikdo nehrne. Starší hostinští nemají hospody komu předat. Zájemci o jejich provozování často zkrachovali. Zbylé hospůdky otevírají jen o víkendech nebo na pár hodin večer.

Dát si točené pivo nebo něco k jídlu je ve všední den problém. „Tady dostanete točený jen na benzínce,“ ukazuje obyvatelka obce Slabce směrem k čerpací stanici, která sousedí s uzavřenou hospodou. „Jiná hospoda tady není. Bývalo jich tu šest a uživily se.“

Otevřenou hospodu nenašla ani dvojice cyklistů, kteří se vydali kolem Berounky. Vyhlášená hospoda Obecná škola v Týřovicích má v září otevřeno jen o víkendech.

Hlavou vrtí i dva starší pánové na zastávce autobusu v Lužné u Rakovníka: „Tady bývaly dvě hospody. Já pamatuju jako dítě tři, ale to je všechno pryč.“

Jedinou možností, kam mohou lidé zajít, je v současné době cukrárna v domku na návsi. V sezóně si můžete dát pivo na hřišti. Vedení obce se snaží situaci vyřešit a dokonce odkoupilo zrušenou hospodu. „Připravuje se rekonstrukce té cukrárny, která by se měla přistavět a měla by tam být řádná hospoda,“ vysvětluje nezávislý starosta Lužné Václav Kejla.

Jeden z mála otevřených hostinců je hospoda U Šimků v Čisté. Dát si tam můžete nejen točené pivo, ale také oběd. I ve dvě hodiny po poledni se Jan Šimek musí v kuchyni otáčet. To, že ještě nezkrachoval, vysvětluje nekonečnou dřinou: „Jsme tady od šesti ráno do deseti hodin večer. Nárůst administrativy je veliký.“

Restaurace U Šimků v Čisté se stále ještě drží. Majitel Jan Šimek se v kuchyni od rána až do večera nezastaví. Nekončící dřinu ještě komplikuje nárůst administrativy

„České hospody zažívají v posledních letech velice turbulentní období. Balené pivo dnes na úkor čepovaného zvolí skoro dvě třetiny konzumentů a udržet si návštěvníky je tak pro hospody stále náročnější,“ vysvětluje výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová. Lidé změnili životní styl a v hospůdkách už večery netráví. Hostinské navíc trápí nárůst administrativy a zpřísňující se legislativa. „Zejména v důsledku zavedení EET zavřelo podle statistik až 10 procent venkovských hospod.“

Spustit audio