Hra s barvou i sarkastický humor. Villa Pellé představila veřejnosti dosud nepředstavená díla Lubomíra Typlta

20. červen 2023

Malíř a grafik Lubomír Typlt je umělec, pro kterého je tvorba především prozkoumáváním nových možností malby, hrou s barvami a barevnou atmosférou. Je však i vyprávěním tajemných příběhů s postavami kluků a dívek s jejich tajemnými rozpravami a rituály. A pak je tu i jakási dadaistická záliba v sestavování obrazových kompozic a objektů ze zahradnických konví, sudů, jízdních kol a deštníků. To vše najdete na výstavě nazvané Levitace, kterou připravila Galerie Villa Pellé.

„Barva v obraze je pro mě srovnatelná s matematickou rovnicí, kde, zjednodušeně řečeno, dění na pravé straně rovnice odpovídá dění na straně levé rovnice-obrazu. Barvy se na obraze často zrcadlí třeba diagonálně. Hodně tuto metodu podpořil i fakt, že jsem rozbil barevnou jednotu pozadí. Už i pozadí samo evokuje barvy, které se objevují na figurách, jež před ním stojí," vysvětluje Lubomír Typlt práci na svých dílech.

S novými Typltovými obrazy se můžete do 13. srpna setkat na výstavě, kterou ve svých prostorách otevřela Galerie Villa Pellé v Praze.

autoři: Karel Oujezdský , Monika Suchanková
Spustit audio

Související