Hradec Králové kritizuje postup Královéhradeckého kraje ohledně financování letošních dožínek

16. květen 2022 07:11

Emoce mezi zastupiteli města Hradce Králové vyvolalo financování letošních Krajských dožínek. Akci, kterou organizátoři vloni kvůli koronaviru zkrátili ze dvou dnů na jeden, chtěla Agrární komora vrátit do původního rozsahu. Krajská dotace ale na dva dny nestačí a názory na to, kdo a jestli vůbec měl druhý den zaplatit, se na magistrátu a na hejtmanství dost liší. 

Čtěte také

„Pro letošní rok jsme žádali, abychom se vrátili do původního dvoudenního formátu. Po kraji jsme chtěli jeden milion a 400 tisíc korun, stejně jako v předcovidové době. Dopadlo to tak, že nám byl z kraje přiznán jeden milion. Tedy o 100 tisíc víc než loni, nicméně méně než o kolik jsme žádali,“ tak popisovala přímo na zasedání zastupitelstva města finanční situaci Hana Pisarčíková z regionální Agrární komory Královéhradeckého kraje.

Vysvětlila, že vloni byly dožínky jen jednodenní, protože nebylo jasné, jak se k nim po dlouhé distanční výuce postaví školy, pro které je jeden den programu určený. Hradečtí zastupitelé požadovaných 400 tisíc v rozpočtu našli, ale z celé situace radost neměli

„Jsou to velmi nešťastná úsporná opatření na úrovni Královéhradeckého kraje, kde se to přenáší na město Hradec Králové, říkal například náměstek primátora Pavel Marek za hnutí ANO.

Čtěte také

„Onen den, který takto sanujeme dotací z větší míry za Královéhradecký kraj, tak je právě určen školám. A myslíme si, že by byla škoda, kdyby tato populární akce přešla z dvoudenního režimu do jednodenního.

O něco mírněji se vyjádřil primátor Alexandr Hrabálek z ODS, který zdůraznil, že v žádném případě nechce vyvolávat s hejtmanstvím spory. Rozhodnutí Kraje ho ale překvapilo.

I když peníze organizátorům radnice doplatí, mělo by se do budoucna o podobných věcech víc jednat. „Byl bych rád, aby to nevyznělo tak, že jsme připraveni suplovat krajské příspěvky akcím , které mají význam celokrajský.

Čtěte také

Hejtman Martin Červíček z ODS se k celé situaci vyjádřit odmítl, názory si se svým stranickým kolegou ve vedení města chce vyjasnit osobně.

Mluvčí hejtmanství Dan Lechmann ale radniční úhel pohledu odmítl. „Rozhodně to není tak, že by město Hradec Králové něco doplácelo za Královéhradecký kraj. My jsme se s Agrární komorou domluvili na tom, že dožínky budou stejně jako loni jednodenní.

Tak či tak, organizátoři dožínek své peníze letos dostanou a akce tedy bude dvoudenní

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související