Hradecký hokejový obránce Bohumil Jank se zotavuje po operaci kolena. Zatím ale na led nemůže

30. červenec 2023 07:33

Hokejový obránce Bohumil Jank se připravuje na novou extraligovou sezonu. 31letý bek extraligového Hradce Králové ale zatím nemůže na led, protože je po operaci kolena. Obětavý zadák se totiž zranil v průběhu play off a během semifinále s Vítkovicemi a po srážce se spoluhráčem Chalupou odstoupil z utkání. Nakonec se ale ještě stihl do finálové série s Třincem vrátit. 

V rozhovoru s redaktorem Tomášem Borovcem popisuje Bohumil Jank, co všechno ho ve vyřazovací části extraligy potkalo.
„Koleno jsem měl už naštípnuté před play off. Do toho se mi v Liberci přihodilo, že jsem měl ještě zlomený palec u nohy, když jsem kopnul do mantinelu. Takže jsem to měl takové výživnější.“

„A potom, když jsem se srazil se spoluhráčem Chalupou, tak v tom koleni luplo a přitom lupnutí opravdu člověk už pozná, že je něco špatně. Zkoušel jsem to potom ještě o komerční přestávce, jestli bych mohl ten zápas dohrát. Ale cítil jsem, že se nemohu pořádně otočit. Že to koleno prostě vypadává. A pokud nejsem schopen normálně bruslit, tak nemohu týmu moc pomoci.

Předběhli jsme plán rehabilitace a návratu zpátky na ledovou plochu. Takže zatím to pokračuje překvapivě dobře.
Bohumil Jank, hokejový obránce Hradce Králové

Proč hokejista kope do mantinelu?
„Snažil jsem se otáčet v nepřirozené pozici a lehce do mne přistrčil útočník Liberce, už si ani nevybavuji, kdo to byl. Ale tam jsem si zkrátka já blbě najel a on mne je pošťouchnul. Neměl jsem v ten moment potřebnou stabilitu a jak jsem letěl, tak jsem kopl špičkou boty do mantinelu a zlomil si palec.

Co se stalo potom za ty čtyři zápasy, kdy jste na ledě chyběl? Že jste se mohl ještě vrátit do finálové série?

Čtěte také

„Po magnetické rezonanci jsme viděli, že je tam ten vaz prostě utržený a bude mne čekat operace. I při normální chůzi mi ta noha vypadávala. Ale hledali jsme možnosti a alternativu, jak mne postavit na brusle aspoň v takovém stavu, abych mohl hrát.

„Málokterý doktor nebo fyzioterapeut by šel do toho rizika, že by se mohlo stát ještě mnohem vážnější zranění v koleni. Ale my jsme do toho šli. Já jim věřil a oni zase věřili mně. Nějak jsme to dali dohromady, měl jsem na koleni ortézu a bylo zatejpované.

„Jít na led a hrát finále je něco neuvěřitelného, protože hokejový život je velmi krátký a už se to nemusí nikdy opakovat. Takže jsem u toho chtěl být, šel jsem za trenéry a řekl jsem jim, že jsem připraven k zápasu a to rozhodnutí potom bylo vyloženě na nich.

Čtěte také

Už v tu chvíli ale bylo jasné, že vás po sezóně čeká operace.
„Už jsme věděli, že to bylo půl na půl před zápasy play off. Lékař mi říkal, že by bylo dobré udělat nějaký reparát kolena, aby se tam vazy a další věci trošku ponapínaly. A po té další srážce už jsme stoprocentně věděli, že mne čeká operace. Protože postranní vaz byl celý přetržený.“

Jedním z týmových lékařů je Jan Vícha, specializací ortoped. A jeho úzkou specializací je právě koleno. Tak to bylo možná takové štěstí v neštěstí. On dobře vaše koleno zná a věděl přesně, co s ním dělat. Možná se i sám ujal operace?
„Hned mi to nabídnul, že by chtěl to koleno operovat. A já ho znám snad 10 let, takže mu důvěřuji. On je naprostá špička v tomto oboru a to koleno udělal neuvěřitelným způsobem. Jsem nyní nějakých 8 týdnů po operaci a jsem v plné zátěži.

„Předběhli jsme celkově ten plán rehabilitace a návratu zpátky na ledovou plochu. Takže zatím to pokračuje překvapivě dobře, říká obránce Hradce Králové Bohumil Jank o svém zranění.

autoři: Tomáš Borovec , baj
Spustit audio

Související