Hradečtí zastupitelé schválili roční poplatek 800 Kč za svoz komunálního odpadu. O 200 víc než dosud

8. listopad 2023 08:25

Lidé v Hradci Králové od nového roku zaplatí více za svoz komunálního odpadu. Zastupitelé města na svém úterním jednání schválili zdražení poplatku o 200 korun. Namísto stávajících 600 zaplatí 800 korun ročně. A od nového roku si připlatí také ti, kteří se budou chtít v Hradci Králové ubytovat. 

„Každé zvýšení, jakéhokoliv poplatku, je nepříjemná a nepopulární věc. Ale v tomto případě stejně bude město na svoz komunálního odpadu doplácet 20 milionů korun ročně a to si myslím, že jsem ještě při zemi,“ říká náměstek primátorky Miroslav Hloušek z ODS.

Čtěte také

Současná sazba ve výši 600 korun platí od ledna 2020. Pro zvýšení o 200 korun hlasovalo 20 zastupitelů koalice. Opozice byla proti.

„Ten bod nebyl připravený. Vedení města nám nebylo schopno sdělit, na co to navýšení přesně bude, k čemu bude využito, nebyla tam žádná rozvaha, žádné bližší výpočty. A ve chvíli, kdy takto důležitý aspekt, který má zatížit peněženky občanů není zdůvodněný, tak my musíme logicky být na straně občanů a snažit se náklady obyvatel města nenavyšovat, vysvětluje odmítavý postoj Denis Doksanský z hnutí ANO.

Kromě zdražení poplatků za odpad projednávali zastupitelé i zvýšení místního poplatku za pobyt. Ani s tím opozice nesouhlasila. „Jako mnoho dalších věcí, to s námi koalice vůbec nekonzultovala. Ve chvíli, kdy se to dozvídáme v médiích, bychom byli rádi, abychom k tomu měli trochu detailnější informace. A měli jsme i zprávy od některých ubytovatelů, že z toho nejsou úplně nadšeni.

Čtěte také

Radniční koalici se ale i tady podařilo navýšení z 15 na 40 korun prosadit. A prošel také návrh na vypsání architektonické soutěže na přestavbu prostranství ulice U Koruny i vyhlášení výběrového řízení na druhou etapu přestavby Základní umělecké školy Střezina.

„Předpokládaná hodnota veřejné zakázky je přibližně 180 milionů korun. Cena se samozřejmě může změnit po výsledcích zadávacího řízení. Mělo by se začít, když to dobře půjde, na jaře 2024 a do konce roku 2025 by snad mohlo být hotovo. Je to poměrně složitá, náročná akce o několika budovách. Jedná se o dva pavilony, vysvětluje náměstek primátorky Lukáš Řádek z TOP 09.

Základní uměleckou školu Střezina čeká rekonstrukce a dostavba pavilonu populární hudby, rekonstrukce pavilonu klasické hudby a přestavba objektu pro kanceláře a zázemí školy. Potřebný většinový souhlas má i přestavba křižovatky Mileta, kterou provede sdružení firem M-SILNICE a Integra stavby.

Spustit audio

Související