„Hraditelné nájemné pro lidi v bytové nouzi.“ Vláda chce dát na výstavbu bytových domů 800 milionů korun

24. duben 2023

Vláda chce dát na výstavbu nových bytových domů 800 milionů korun. A to v programu Nájemní bydlení, který představí ministerstvo pro místní rozvoj. Většina peněz je určená pro obce, část ale můžou dostat i soukromí investoři, kteří ve spolupráci s obcí byty staví. Podle ministerstva by měl program pomoct najít bydlení lidem, kteří nemají peníze na vlastní. Jak se na takový projekt dívá místopředseda Svazu měst a obcí Pavel Drahovzal?

Pro obce je v programu určeno 500 milionů korun ze zmíněných osmi set. Je to dost? Pomůže jim to budovat dostupné nájemní byty, jak tvrdí vláda?

Čtěte také

Je to první impulz a jsme rádi, že se problematika řeší. Až vývoj času ukáže, jestli to je dostatek prostředků, nebo ne.

A jak to bude dál poté, co obce domy postaví? Jakým způsobem by se mělo určovat nájemné?

Nájemné by mělo být zejména hraditelné, nemělo by být klasicky komerční nebo tržní, protože řada lidí je v bytové nouzi a nemůže si dovolit na trhu shánět bydlení, nemohou konkurovat běžnému sektoru bydlení. Očekává nájemné na úrovni pokrytí nezbytných provozních nákladů.

To znamená, že byty opravdu budou dostupné pro ty, kteří je potřebují?

Ano, byty mají být určeny pro obyvatele v takzvané bytové nouzi, to je přesně specifikovaná skupina obyvatelstva.

Podle ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše z Pirátů budou mít obce prospěch i z projektů, na které získá podporu soukromý investor. Je to správné řešení? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Petr Král , prh
Spustit audio

Související