Hrozně mě baví hraní na ulici a kontakt s lidmi, líčí zpěvák Tomas Robin. K hudbě zběhl od fotbalu

4. listopad 2023

Tomáš Červinka sbíral hudební zkušenosti hned v několika kapelách, nakonec se ale vydal na sólovou dráhu a pod pseudonymem Tomas Robin si písně také sám skládá. Jaká byla jeho cesta z fotbalové Slavie na pódium? A co pro fanoušky plánuje? Nejen o tom mluvil ve studiu Rádia Praha s Lenkou Vahalovou.

„Píšu v angličtině, protože je mému srdci bližší a je to pro mě přirozenější. Hraju dost v zahraničí, kde mi přece jenom ty lidi víc rozumí,“ přiznává Tomas Robin.

Svůj styl musel chvíli hledat, ale teď mu to prý konečně sedí. „Jsem opravdu spokojený s tím, co aktuálně dělám, miluju to a jsem fanouškem svojí vlastní hudby. A doufejme, že se to bude líbit i ostatním.“

Z fotbalisty hudebníkem

Původně se věnoval sportu, hrál fotbal za Slavii a hudba převážila až později. To, že s fotbalovou dráhou skončil, dokonce před tátou nějaký čas tajil.

Zpěvák Tomas Robin

„Byl hodně zklamaný, nějakou dobu mi to dával fakt sežrat, což chápu. Zlomový bod nastal, když mi táta volal, že slyšel můj song v rádiu. To začal věřit, že možná nejsem taková lama,“ vzpomíná se smíchem.

Dnes je táta naopak jeho největším fanouškem a je na syna pyšný. „Je to ten typ člověka, který když hraje moje písnička třeba v Kauflandu, tak jde za pokladní a řekne jí, že to je jeho kluk. A já červenej stojím v pozadí.“

Co nejvíc hrát

Nejbližší hudební plán Tomase Robina je jasný – vydat desku. „To je teď pro mě priorita. Rád bych ten debut zaobalil a ukončil ho deskou. A s tím je samozřejmě spjatý to, začít si už v zimě připravovat půdu na jaro, festivaly a tak. Opravdu bych se chtěl do toho obout a hrát co nejvíc.“

Lenka Vahalová a Tomas Robin

Koncertování je prý alfou omegou jeho snažení a blízko má i k buskingu. „Hraní na ulici mě hrozně baví, tam nikdy nevíte, na koho narazíte. Ten kontakt s lidmi je pro mě asi nejvíc. Vydám se možná do Barcelony, láká mě Berlín, ale chystám se i do Prahy, minimálně si jít zahrát na náplavku nebo na Anděl.“

Proč si vybral pseudonym Tomas Robin? Co na jeho zpěv říkají sousedi? Jakým způsobem tvoří? Bude mít v novém domě, který právě staví, také nahrávací studio? A kolik se dá v zahraničí vydělat buskingem? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lenka Vahalová ,

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.