Hudba dětství je podhoubí, ze kterého vyrůstá intuice. Z čeho vzlíná tvorba tuzemských muzikantů?

30. červenec 2021

Kvítek, Vi Huyen Tran, Bára Zmeková a Martin Kyšperský vypráví o skladbách, které jim utkvěly v paměti z dětských let, a zamýšlí se nad tím, jak ovlivnily jejich tvorbu.

Huyen Vi Tranová

Jak vzpomínáte na hudbu, kterou jste poslouchali v dětství? Možná jste vyrůstali v rodině hudebních nadšenců a police v obýváku byly plné desek, jejichž obaly máte dodnes vryté do paměti. Možná jste se vůči hudebnímu vkusu svých rodičů vymezovali. Nebo jste hudbu odjakživa objevovali svépomocí a sdíleli ji se spolužáky. Možná vám obzory rozšířily skladby, které si pouštěl váš soused v paneláku. Anebo máte staršího sourozence, díky němuž jste v předstihu před vašimi vrstevníky objevili kapely, které doteď posloucháte. A možná to bylo ještě úplně jinak.

Martin Kyšperský

Řídíš se emocemi a ty emoce vyrůstají jako květina z humusu, co se v tobě uložil jako v klukovi.
Martin Kyšperský

V tomto nostalgickém díle ArtCafé budete mít možnost vzpomínat na písně svého dětství a dospívání spolu s tuzemskými hudebníky a hudebnicemi napříč různými generacemi.

Bára Zmeková

Dozvíte se, jak se vyvíjel hudební vkus a tvorba Kvítka, uslyšíte první písničku, kterou Vi Huyen Tran naučila její maminka, zjistíte, jaké bylo skutečně debutové album Báry Zmekové, a Martin Kyšperský prozradí, jakou písničku od The Cure se snažil napodobit na svou dětskou kytaru.

Spustit audio

Související