Hudba si mne prostě našla, říká zpěvačka Martina Červená

16. červenec 2023

Mnoho dětí začíná s hudbou v lidových školách umění, ne vždy to ale dopadne tak, jak by mělo. „Strašně jsem chtěla hrát na klavír už jako malinká, protože dědeček měl pianino doma po mé mámě. Když jsem nastoupila do Lidušky a pochopila, co vlastně hra na klavír také znamená, docela se mi to znechutilo. Nástroj jsem spíš začala nemít ráda, ani hudební nauka mi nešla. Ale hudba si mě našla až mnohem později,“ popisuje Martina Červená.

Začala zkoušet hru na kytaru, a to jako samouk. „Za minulého režimu jsem tak hrála Karla Kryla – a jen díky němu jsem se taky naučila na tu kytaru hrát. A k tomu jsem začala i zpívat,“ vzpomíná.

„Do Lidušky jsem se pak obloukem vrátila a žádala jsem o hodiny zpěvu,“ naznačuje.

Dnes je zpěvačkou – i muzikálovou, klavíristkou, je amatérskou organistkou a také pedagožkou na základní umělecké škole nebo sbormistryní ženského pěveckého sboru Sirény, který se zabývá duchovní vokální tvorbou, lidovými písněmi, spirituály a dalšími žánry.

Celé Hovory Evy Hůlkové najdete v audiozáznamu, poslechněte si víc.

autoři: Eva Hůlková , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.