Hybridní prodejna: V Němčicích lidé nakoupí, i když obsluha odejde domů

26. září 2023 10:50

V Němčicích na Pardubicku začala fungovat hybridní prodejna potravin, ve které si lidé nakoupí i v noci, když v obchodě není obsluha. Jak zjistil reportér Ondřej Wolf, stačí mít chytrý telefon a kartu a nákup zaplatit na bezobslužné pokladně.

„Tady si zákazník naskenuje veškeré položky, které má, a může zaplatit,“ popisuje Jana Häuslerová ze společnosti COOP. Zákazník potřebuje bankovní kartu a chytrý telefon. Seniorům, kteří chytrý telefon nemají, vydá provozovatel proti podpisu čipovou kartu, která umožní vstup do prodejny. Platit je ale možné jen platební kartou.

Přes den s obsluhou, v noci bez

Venkovská prodejna potravin funguje nově tzv. hybridním režimu, dopoledne si tady lidé nakoupí normálně s obsluhou, pak ale během dne a noci bez ní, a to sedm dní v týdnu. Její vznik podpořila obec jednorázovou částkou 100 tisíc korun, zároveň ale bude na provoz obchůdku po dva roky přispívat asi 8000 korun měsíčně.

Hybridní prodejna v Němčičích. Přes den je s obsluhou, v noci bez

„Jak se říká hospoda je základ obce, obchod je základ obce, takže jsme chtěli prodejnu udržet a s paní vedoucí jsme se domluvili, že je finančně podpoříme, protože doteď jsme je nepodporovali. Je to služba pro lidi,“ říká nezávislý starosta Jan Jírek.

„Když člověk na něco zapomene nebo mu přijede nečekaná návštěva, tak to má kousek od baráku,“ reaguje na otevření automatické prodejny místní obyvatelka paní Jaroslava.

Bezobslužné prodejny na vzestupu

V Pardubickém kraji jde tak o další z mála takových obchodů, dva skupina COOP provozuje na Orlickoústecku a novou plně bezobslužnou prodejnu plánuje na podzim otevřít i v Pardubicích v ulici 17. listopadu. Další bezobslužný obchod v režimu 24/7 v krajském městě chce už brzy chovatelům zvířat nabídnout společnost Super ZOO.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související