První obchod zcela bez obsluhy a provozem 24/7 mají v Koldíně na Orlickoústecku

28. červen 2023 13:16

V Koldíně na Orlickoústecku nově mají samoobslužný obchod. Zřídila ho obec ve spolupráci s obchodním družstvem Konzum Ústí nad Orlicí. Lidé si tam můžou nakoupit v kteroukoli denní i noční dobu a s placením mysleli i na seniory.

„Tohle je suprový. Nakoupit si můžete, kdy chcete. Já to hlavně o víkendu, protože tady je čerstvé pečivo. Dvakrát, třikrát v týdnu sem zajdu,“ pochvaluje si pravidelný zákazník pan Luboš.

Nezávislý starosta Koldína Petr Vilímek nám během natáčení svou čipovou kartou obchůdek otevírá. Uvnitř je jedna malá místnost, ale s poměrně širokým sortimentem. „Je to takový mini market, snažili jsme se, aby tady byl veškerý sortiment, který je k běžné spotřebě, Jediné, co nám tady chybí, je čerstvé maso a ovoce a zelenina,“ popsal starosta.

Vybalit zboží a hotovo

Kompletně samoobslužná prodejna se obejde zcela bez prodavače. Jen ráno pracovnice přijde vybalit čerstvé pečivo, doplnit a případně přecenit jednotlivé zboží a zkontrolovat u něj data spotřeby.

V Koldíně na Orlickoústecku mají prodejnu zcela bez obsluhy

Pronajímatel, který v obci obchod dříve provozoval minulý rok, ukončil s obcí spolupráci. Místní tak hledali různé možnosti, udělali anketu a z variant hledání provozovatele, ukončení prodejny a zřízení bezobslužné prodejny vybrali místní jednoznačně právě tu poslední.

Jde to i bez platební karty

Obchod je střežen několika kamerami a je přístupný 24 hodin denně, 7 dnů v týdnu pomocí čipové karty, kterou vydává obecní úřad. Lidé se dovnitř mohou dostat i díky aplikaci s QR kódem, který ukážou čtečce u vstupu. Obec už vydala téměř 200 čipových karet.

Kdo nemá platební kartu, nebo běžný účet v bance, může si koupit přednabitou kartu a kredit na ní dobíjet na obecním úřadě. „Platební terminál jim pak ukazuje stav nabití karty a kolik je bude stát aktuální nákup,“ popisuje starosta.

Náročnější zákazníci můžou využít i výdejní box u vstupu do prodejny, do kterého si můžou objednat chybějící sortiment jako čerstvé maso, ovoce a zeleninu. Koldínská automatická prodejna je první svého druhu v republice. Na své náklady ji provozuje obec na základě smlouvy s obchodním družstvem Konzum.

Spustit audio

Související