Hygienici už nedoporučují koupání na Orlíku, sinice jsou nebezpečné pro alergiky i děti

22. srpen 2018 07:40

Kvalita vody v některých rybnících a přehradách se s koncem léta zhoršuje. Zákaz koupání platí aktuálně asi ve dvacítce přírodních koupališť v Česku. Problémy se sinicemi začala mít kvůli horku také Orlická přehrada.

„Voda teď není úplně nejlepší, ale ještě se dá,“ říká jedna z žen, které se tu koupají.

Podle hygieniků se ale spíš nedá. V Podskalí nově lidem nedoporučují koupání, přemnožily se tu sinice. Nebezpečné jsou podle hygieniků hlavně pro alergiky, těhotné ženy nebo děti.

Písečná pláž je v posledních dnech poloprázdná, přesto se tu některé děti koupou. Ženy, které jsou u Orlíku s batolaty tvrdí, že je po koupání osprchují.

Někdy ale ani sprcha nepomůže. „Při pozření se toxiny mohou dostat do celého těla. Některé působí cíleně na nervovou soustavu, jiné na zažívací systém, další na ledviny. Mohou působit nejen na povrchu kůže, ale i vnitřně,“ připomíná Libuše Polanská ze středočeské Krajské hygienické stanice.

Hladina Orlíku je nazelenalá. Laik ale nemá téměř šanci poznat, jestli to je kvůli řasám, nebo třeba sinicím. Hygienici proto doporučují jednoduchý test – nabrat vodu do PET lahve a nechat půl hodiny stát, pokud se na hladině objeví prstýnek, ve vodě jsou pravděpodobně sinice.

„Orlík obecně je náchylný ke zhoršení jakosti vody s pozdním létem, tam je kolísání každoroční,“ dodává Libuše Polanská.

Lidé si kvalitu vody v Orlíku i jiných přírodních koupalištích mohou ověřit na webových stránkách příslušných hygienických stanic.

autor: Marie Veselá
Spustit audio

Související