I s čerstvě operovaným kolenem vybojoval Pavel Hejra z Tábora na mistrovství světa ve footbag netu dvě medaile

19. srpen 2023 08:26

Ve svých 44 letech vybojoval na mistrovství světa stříbro a bronz. Pavel Hejra žije a trénuje v Táboře, teď se vrátil z kolumbijského Medelinu, kde se sešli nejlepší hráči ve footbag netu. To je sportovní disciplína, která kombinuje prvky nohejbalu a volejbalu. Malý míček létá přes vysokou síť a nesmí spadnout na zem. Pavel Hejra přitom kvůli zdravotním důvodům účast na letošním šampionátu vůbec neplánoval. Zasáhla ale vyšší moc.

„Byl jsem tři měsíce po operaci menisku a stoprocentně jsem nechtěl jet. Zdál se mi ale takový živý sen s jedním footbagistou z Prahy, který v květnu bohužel v 29 letech zemřel. Byl to tak živý sen, že jsem to na poslední chvíli přehodnotil a objednal letenky,“ vypráví Pavel Hejra.

Po dlouhém letu přes Amsterodam a Bogotu přistál v dějišti světového šampionátu v kolumbijském Medelinu. Drogový král Pablo Escobar tam sice už nevládne, bezpečno ale na ulicích stále není. „Čekal mě tam úplně jiný život, než jsme zvyklí tady. Na ulici je to tam divočejší, koukal jsem na to docela nechápavě,“ přiznává.

Pavel Hejra se na turnaji přihlásil nejen do kategorie singlu, hrál i dvojhru. „Po dvojhře jsem šel hned do kvalifikace a zápasů ve skupině v singlu, kde jsem obhajoval zlato z minulého roku. Docela se mi dařilo, prohrál jsem jen jeden zápas ve skupině, ale v semifinále mě čekal můj loňský soupeř z finále a tentokrát jsem na něj nestačil,“ vypráví.

Čtěte také

Českého reprezentanta pak čekal úspěšný boj o třetí místo, ve kterém nastoupil proti kolumbijskému hráči žijícímu v Kanadě Estebanu Restrepovi. „Byl jsem rád, když jsem získal ten bronz, hlavně pro Jindru Smolu, který zemřel, a jeho skvělou sestru. Kvůli nim jsem tuhle dlouhou cestu uskutečnil, přišla mi pohádková, protože na 99 procent k ní vůbec nemělo dojít,“ dodává.

Důležité bylo i to, že operované koleno vydrželo všechny zápasy. „Zvládnul jsem to a naštěstí se nestalo znovu nic vážného. S takovou zátěží na koleno jsem měl asi ještě minimálně jeden, dva měsíce počkat, určitě jsem riskoval další zranění, ale dopadlo to dobře,“ komentuje.

Pavel Hejra z Tábora už má na kontě pět titulů mistra světa ve footbag netu. Letos přivezl navzdory zdravotnímu handicapu z kolumbijského Medelinu bronz ze soutěže jednotlivců a stříbro ze dvouhry.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související